Rebound στις ευρωαγορές με “άλμα” άνω του 2% για την τεχνολογία
Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία του μήνα, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προέρχονται από μία εβδομάδα όπου η μεταβλητότητα χτύπησε “κόκκινο” στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε απώλειες 1,8%, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση σε πάνω από δύο μήνες. Επρόκειτο επίσης για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.
Την αστάθεια στις ευρωπαϊκές αγορές τροφοδότησαν και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό. Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κρίση στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που, μαζί με τους συμμάχους τους στο NATO, εντείνουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν όπως λένε τη Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, ενώ προετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Το Κίεβο αξίωσε χθες Κυριακή η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει κατά μήκος των συνόρων και να συνεχίσει τον διάλογο με τους δυτικούς εάν επιθυμεί “σοβαρά” να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων.
ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επισείουν από την πλευρά τους την απειλή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το Λονδίνο διεμήνυσε πως θα βάλει στο στόχαστρο ρωσικά συμφέροντα που “ενδιαφέρουν άμεσα το Κρεμλίνο”.
Η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις και πρόσωπα με τους πλέον στενούς δεσμούς με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους Βλάντιμιρ Πούτιν, σε περίπτωση που η Ρωσία αναλάβει οποιαδήποτε επιθετική δράση κατά της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σάιμον Κλαρκ τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Στο οπλοστάσιο των κυρώσεων για τις οποίες γίνεται λόγος από ΗΒ και ΗΠΑ συγκαταλέγονται μέτρα με στόχο τον στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, καθώς και την πρόσβαση των Ρώσων στο δολάριο, το κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές.
Αντιμέτωπη με την προοπτική νέων κυρώσεων, η Μόσχα αξιώνει ισότιμη μεταχείριση από την Ουάσινγκτον. “Επιθυμούμε καλές σχέσεις, δίκαιες, με αμοιβαίο σεβασμό και ισοτιμία με τις ΗΠΑ, όπως ακριβώς και με κάθε άλλη χώρα του κόσμου”, συνόψισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 προσθέτει 0,9% στις 469 μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας να σημειώνουν άλμα 2,2% και να ηγούνται των κερδών. Οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής υποχωρούν κατά 0,5%.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 1,2% στις 15.500 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 προσθέτει 0,67% στις 7.010 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,24% στις 7.480 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,5% στις 26.970 μονάδες και ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,62% στις 8.660 μονάδες.
Στις επιμέρους μετοχές, η σουηδική εταιρεία παραγωγής χημικών Hexpol σημειώνει άνοδο 7%, ενώ στον βυθό του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, η σουηδική εταιρεία χαρτοπολτού και χαρτιού BillerudKorsnäs υποχωρεί κατά 3,2%, αφού η Citigroup μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων,ζημιές 96 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Ryanair στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά τόνισε πως ελπίζει οι μειώσεις στην παραγωγική ικανότητα να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές στη βασική καλοκαιρινή περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν αντίστοιχο με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για ζημιές 101 εκατ. ευρώ.
Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο μετά από την άνοδο του Δεκεμβρίου, σε υψηλό σχεδόν τριών δεκαετιών. Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 6,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο μετά από την αναθεωρημένη άνοδο 6,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας ΙΝΕ.
Στο μεταξύ, ανοδικά κινούνται τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τις αγορές όμως σε ηπειρωτική Κίνα και Νότια Κορέα να είναι κλειστές λόγω παραμονής Πρωτοχρονιάς του νέου σεληνιακού έτους. Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία ενισχύεται τη Δευτέρα κατά 1,07% στις 27.000 μονάδες, ωστόσο χάνει περίπου 6% σε μηνιαία βάση.