Ρέγκλινγκ: Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη
Τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σύνολό της αλλά και η Ευρωζώνη ανέπτυξε σε ομιλία του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα 28/11 στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιούν από κοινού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και με θέμα «Το μέλλον της Ευρωζώνης και ο ρόλος του ESM» («The future of EMU and the role o ESM»), ο κ. Regling υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ως κυριότερες υποστήριξε ότι είναι «η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, ο αυξανόμενος λαϊκισμός και ο προστατευτισμός και οι βαθιές τεχνολογικές αλλαγές».
Εκτίμησε ότι από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης έως και σήμερα η Ευρωζώνη έχει φροντίσει να ενισχύσει τη θέση της τόσο οικονομικά όσο και νομισματικά, ενώ «η οικονομική κατάσταση είναι ευνοϊκή – ιδιαίτερα στις χώρες που έλαβαν στήριξη του ESM».
Όμως ο επικεφαλής του ESM προσέθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να προχωρήσει και σε νέα βήματα προκειμένου να καταστεί πιο ισχυρή έναντι των κρίσεων και των έξωθεν προβλημάτων και μάλιστα σε μία περίοδο όπου «ο πρόεδρος Trump φαίνεται ότι χρησιμοποιεί το δολάριο ως όπλο για την εξωτερική του πολιτική».
Όπως ήταν φυσικό ο Regling επικέντρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην ανάγκη να υπάρξει ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.
Εκτίμησε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν δύο βασικά βήματα: «Πρώτον, το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης χρειάζεται χρηματοπιστωτικό αντιστάθμισμα, ώστε να έχει αρκετά χρήματα σε περίπτωση μεγάλης κρίσης.
Ο ESM θα παράσχει αυτή την εγγύηση, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο το 2024. Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κοινής ασφάλισης καταθέσεων. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο των εθνικών τρεχουσών τραπεζών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Φυσικά, οι τράπεζες πρέπει πρώτα να μειώσουν τα προβλήματα που κληρονόμησαν από την κρίση. Έχουν σημειώσει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν. Οι τράπεζες πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να μειώσουν την κατοχή εγχώριων κρατικών ομολόγων».