Rehn: Το 2011 θα είναι έτος «γενναίων πολιτικών»
Στην δημιουργία μίας «ευρείας» προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών και για τον καθησυχασμό των αγορών στοχεύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει ο Olli Rehn σε άρθρο του στους Financial Times. Στην δημιουργία μίας «ευρείας» προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών και για τον καθησυχασμό των αγορών στοχεύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει ο Olli Rehn σε άρθρο του στους Financial Times.
«Η πιο επιτακτική μας προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του μη διατηρήσιμου χρέους, της χρηματοοικονομικής αναταραχής και της υποτονικής ανάπτυξης» αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος για νομισματικά θέματα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η δυνατότητα δανεισμού του βασικού ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης των 440 δις. ευρώ «θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί το εύρος των δραστηριοτήτων του».
«Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρεία στρατηγική που να ανακτήσει την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εικόνας μέσω μεταρρυθμίσεων στους προϋπολογισμούς, στον χρηματοοικονομικό κλάδο και διαρθρωτικών μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη» αναφέρει στο άρθρο του ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Επίσης, συμπληρώνει ότι «η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συνδυάζει την λήψη μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων»
Ως προς την χώρα μας, ο κ. Olli Rehn αναφέρει ότι «από την προηγούμενη άνοιξη, η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη δέσμευση στην οικονομική σταθεροποίηση – που σίγουρα θα επιφέρει μακροπρόθεσμες αποδόσεις»
Ο κ. Rehn στο άρθρο του, προαναγγέλλει πως το 2011 θα είναι έτος «γενναίων πολιτικών» που θα προωθηθούν μέσω προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο. «Υπάρχει όμως, έλλειμμα φιλοδοξίας και επιτακτικότητας, αυτό θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα προγράμματα τον Απρίλιο» προειδοποιεί ο κ. Rehn.
«Το 2011 θα είναι αδιαμφισβήτητα έτος προκλήσεων για την Ευρώπη. Θα μπορούσε όμως, να μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που η Ευρώπη ξεπέρασε την κρίση χρέους, ενίσχυσε την δυναμική ανάπτυξη και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις ως προς την οικονομική διακυβέρνηση. Ο στόχος αυτός απαιτεί ευρεία αντιμετώπιση σε ολόκληρη την ΕΕ με γενναίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη μέλη» πρόσθεσε ο ίδιος.