S&P: Τα αποτελέσματα του stress test για την Ελλάδα
Stress test στις αντοχές των οικονομιών στις αυξήσεις των επιτοκίων «έτρεξαν» οι αναλυτές της S&P Global Ratings.
«Η άποψη της S&P Global Ratings είναι ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παγκοσμίως είναι υπερβολικές και ότι μία ελεγχόμενη αναθέρμανση αποτελεί μία θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Τα αποτελέσματα του stress test για την Ελλάδα
Το stress test της S&P δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να φοβάται τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρότι αναμένεται να εμφανίσει χρέος ίσο με το 212% του ΑΕΠ φέτος. Προφανώς, η πολύ μακρινή ωρίμανση του ελληνικού χρέους και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του οφείλεται προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, προστατεύει την Ελλάδα από τις επιτοκιακές διακυμάνσεις.
Η γκρι γραμμή αποτελεί το κεντρικό σενάριο, η μαύρη το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μ.β. και η κόκκινη το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων κατά 300 μ.β.
Το βασικό σενάριο του οίκου τοποθετεί τις δαπάνες της χώρας για τόκους στο 2,7% του ΑΕΠ για το 2021, στο 2,6% για το 2022 και στο 2,5% για το 2023.
Στο σενάριο της αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται οριακά, στο 2,8% του ΑΕΠ για κάθε ένα από τα τρία χρόνια.
Ακόμα και στο σενάριο της αύξησης των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης, οι δαπάνες για τόκους εμφανίζουν μικρή αύξηση, στο 2,9% του ΑΕΠ για το 2021, στο 3% του ΑΕΠ για το 2022 και στο 3,1% για το 2023.