fbpx

S&P: Υποβάθμιση 4 ελληνικών τραπεζών

0 145

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε ‘B+’ προχώρησε η S&P. Σε αύξηση κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ελλάδας στην Ομάδα 7 από την Ομάδα 5 προηγουμένως (από συνολικά 10 με το 1 να αποτελεί το ισχυρότερο) προχώρησε η Standard & Poor’s καθώς θεωρεί πως αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους

Η κατάταξη αυτή αντιπροσωπεύει την άποψη του οίκου για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των τραπεζικών συστημάτων. Στην ομάδα 7 βρίσκονται η Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και η Ουγγαρία.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αλλαγή στην αξιολόγηση BICRA αντανακλά τον αναμενόμενο αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα από ‘αυτό που περιμένουμε να είναι ένα αυξανόμενα σκληρό λειτουργικό περιβάλλον και αυτό που θεωρούμε σήμερα ως μεγαλύτερη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους’.

‘Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη διάβρωση της εμπιστοσύνης στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό και χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών’, προσθέτει η S&P.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του BICRA, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ως αντισυμβαλλομένου της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank, και της Τρ. Πειραιώς σε ‘Β+’ ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ‘B’. Όλες οι αξιολογήσεις παραμένουν σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (CreditWatch negative)

Η Standard & Poor’s αναμένει ότι το δύσκολο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τώρα αναμένει ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα. «Οι προβλέψεις μας τώρα κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για συρρίκνωση 2,5%, συμπεριλαμβανομένων και των επιδράσεων από όλα τα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση των αυξημένων δημοσιονομικών ανισορροπιών».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η υλοποίηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, του προγράμματος δημοσιονομικής ενοποίησης, για το οποίο δεσμεύτηκε με τη συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω σύσφιξη της θέσης του προϋπολογισμού της χώρας.

«Σύμφωνα με την άποψή μας, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές ανάπτυξης και να ανακινήσει υψηλότερα πτωτικά ρίσκα στο λειτουργικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα»αναφέρει ο οίκος.

Παράλληλα, αναμένει επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείου το 2011 λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για τρίτη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οίκο τα προβληματικά δάνεια (με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) θα φτάσουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που το θεωρεί αποτέλεσμα της συσσώρευσης του πιστωτικού κινδύνου λόγω της γρήγορης επέκτασης των περασμένων ετών.

Τέλος, η S&P πιστεύει πως η αντίληψη που επικρατεί για αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους θα έχει αρνητική επίπτωση στην προθυμία πληρωμής των χρεών από τους οφειλέτες ειδικά λόγω της κουλτούρας του ελληνικού ιδιωτικού τομέα στο συγκεκριμένα ο ζήτημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More