Σχολιάζοντας σε αδρές γραμμές τη ραθυμία στο ελληνικό ταμπλό
Του Συμεών Μαυρουδή*
Οι έμπειροι θυμούνται πως στα Χρηματιστήρια, και ειδικότερα στο ελληνικό, οι περίοδοι όπου υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι λίγες.
Μέσα σε ένα έτος και για διάφορους λόγους, μπορεί οι 8-9 μήνες να μην έχουν καμία «αξία» για το μεσο-μακροπρόθεσμο, ώστε να απομένουν λίγες εβδομάδες επί της ουσίας, όπου ο επενδυτής θα μπορεί να καταλάβει την κατεύθυνση ή/και να δει να μεγεθύνεται η επένδυσή του (αν έχει τοποθετηθεί σωστά).
Η τρέχουσα χρονική συγκυρία είναι μια από αυτές τις ενοχλητικές περιόδους. Ενδέχεται να χωνεύονται τα νέα μακροπρόθεσμα επίπεδα μετά από το ισχυρό ράλι τέλη 2022-αρχές 2024˙ μπορεί να έχει στερέψει η ρευστότητα των ενδιαφερομένων λόγω άλλων μεγάλων εταιρικών γεγονότων˙ μπορεί να έχουν μετακινηθεί ήδη κεφάλαια από θεσμικούς που «πρέπει» να τοποθετούνται μόνο σε αναπτυσσόμενες αγορές και που διαβλέπουν ότι αυτό θα αλλάξει (ταυτόχρονα, δεν μπορούν ακόμα να τοποθετηθούν όσοι επενδύουν σε ανεπτυγμένες).
Σε κάθε περίπτωση, το ταμπλό έχει χάσει το momentum του και πλαγιοκοπείται χωρίς αντίδραση.
Ωστόσο, η αδυναμία εξεύρεσης νέων δυνάμεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επήλθε πτωτικότητα, ή ότι η απαξίωση τοπικά μπορεί να μεταφραστεί αρνητικά για το μέλλον.
Εξάλλου, οι παράγοντες που αφενός δικαιολόγησαν την έως τώρα άνοδο (από τις 800 στις 1500 μονάδες του ΓΔ), αφετέρου δικαιολογούν συνέχιση της ανόδου, στέκουν ως έχουν.
Είναι αλήθεια ότι το επενδυτικό κλίμα διεθνώς είναι άριστο (ειδικά στις ΗΠΑ) ενώ εμείς δεν ακολουθούμε, κάτι που με τη σειρά του γεννά υποψίες για το τί θα συμβεί εάν (και όταν) η ευφορία παύσει διεθνώς. Κάτι που επίσης δεν οδηγεί σε συμπέρασμα του τύπου «χασαμε το τρένο». Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάς παραδοσιακά έχει ένα περιφερειακό Χρηματιστήριο που εύκολα μπορεί να… τρέξει σε υπεραπόδοση (όπως μπορεί και να διαλυθεί), επομένως μια απόσταση αρκετών ποσοστιαίων μονάδων διαφοράς από άλλους Χρηματιστηριακούς Δείκτες μπορεί εξίσου εύκολα να καλυφθεί.
Ο καθένας οφείλει να έχει μια στρατηγική στο μυαλό του όταν τοποθετείται, ώστε να έχει εξαρχής ζυγίσει τους κινδύνους, ποιοτικούς και ποσοτικούς, και να συγχρονίζεται με τις διαθέσεις της αγοράς. Το αντίθετο δεν θα συμβεί ποτέ.
* Πιστοποιημένος Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων, Fast Finance ΑΕΠΕΥ