Σε 6 ομίλους ψηφιακά έργα ύψους 3,1 δισ. ευρώ
Μεγάλος πραγματικά είναι ο αριθμός των ψηφιακών έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί από το 2020 έως και το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους για τις εταιρείες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής με συνολική αξία που αγγίζει τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικά 21 αναδόχους.
Σύμφωνα όμως με τα επίσημα στοιχεία την μερίδα του λέοντος από τα συγκεκριμένα έργα έχουν αναλάβει έξι συνολικά Όμιλοι εκ τον οποίων το 50% είναι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Η συνολική αξία αυτών των έργων ανέρχεται στο ποσό των 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πραγματικός «πρωταθλητής» εμφανίζεται ο Όμιλος του ΟΤΕ, που έχει αναλάβει συμβάσεις της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ένα ποσό που με βάση τα στοιχεία αντιστοιχεί στο 24% της συνολικής αξίας των εν λόγω έργων. Το 50% της αξίας των έργων που έχει πάρει ο ΟΤΕ αντιστοιχεί σε έργα που υλοποιεί ο Όμιλος ως μέλος μιας κοινοπραξίας.
Στη δεύτερη θέση από πλευράς όγκου έργων,βρίσκεται η εταιρεία Unisystems του Ομίλου Quest, που έχει αναλάβει έργα ύψους 543,3 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό στο 12,5% και τα οποία στην πλειοψηφία τους υλοποιούνται και με την συνεργασία άλλων. Τρίτη σε όγκο συμβάσεων ακολουθεί η Netcompany-intrasoft με συμβάσεις που αγγίζουν το ύψος των 434 εκατομμυρίων ευρώ και που ως μερίδιο στην αγορά φτάνει το 10%.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Vodafone που από το 2020 έως σήμερα έχει μειοδοτήσει για έργα 410 εκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% της συνολικής αξίας και στην πέμπτη θέση η Nova που έχει επιλεγεί για έργα συνολικού ύψους 352 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου των συμβάσεων.
Την έκτη θέση καταλαμβάνει η Space Hellas, η οποία την τελευταία τετραετία έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με έργα συνολικού ύψους 327 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποτελούν το 7,5% του συνόλου. Αξιοπρόσεκτη είναι και η συμμετοχή της μία ακόμη εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία πληροφορικής, της Byte, που από το 2020 έως το τέλος του Οκτώβρη έχει αναλάβει έργα συνολικής αξίας 228,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Τώρα το μεγάλο ζητούμενο όπως διαμορφώνονται τα χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα ψηφιακά έργα, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση τους μέχρι τις αρχές του 2026. Μιας και μέχρι σήμερα καταγράφονται μια σειρά από σημαντικές καθυστερήσεις.