Σε χαμηλό έτους το ρούβλι έναντι του δολαρίου
Το ρούβλι υποχωρεί και άλλο την Τετάρτη, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς οι κίνδυνοι για επιβολή κυρώσεων και η αστάθεια του πετρελαίου αντιστάθμισαν τις αυξημένες πωλήσεις συναλλάγματος από το κράτος.
Ειδικότερο το ρούβλι χάνει 0,5% στα 97,20 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το όριο των 97 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Το ρούβλι χάνει 0,12% έναντι του κινέζικου γουάν, υποχωρώντας σε χαμηλό έτους στα 13,51, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, το ρούβλι παρέμεινε αμετάβλητο στα 13,65 έναντι του γουάν.
“Σε περίπτωση που το δολάριο ανέβει στα 100 ρούβλια, η κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει και πάλι την υποχρεωτική πώληση των εσόδων από εξαγωγές, όπως έκανε ένα χρόνο νωρίτερα”, δήλωσε ο αναλυτής της Finam Αλεξάντερ Ποτάβιν.
Οι αναλυτές επεσήμαναν διάφορους παράγοντες πίσω από την τρέχουσα αδυναμία του ρουβλίου, συμπεριλαμβανομένης της λήξης στις 12 Οκτωβρίου της άδειας από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες να συναλλάσσονται με το ρωσικό χρηματιστήριο (ΜΟΕΧ).
Η άδεια εκδόθηκε για να επιτραπεί στις τράπεζες να τερματίσουν τις συναλλαγές τους με το MOEX μετά την επιβολή κυρώσεων της Δύσης στο χρηματιστήριο και στον πράκτορα εκκαθάρισης, το Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης, στις 12 Ιουνίου.
Οι κυρώσεις σταμάτησαν όλες τις συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ στο MOEX, καθιστώντας το γουάν της Κίνας το πιο διακινούμενο ξένο νόμισμα στη Ρωσία. Οι συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ έχουν μετατοπιστεί στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC), συσκοτίζοντας τα δεδομένα των τιμών.
Υπάρχει ανησυχία στην αγορά ότι οι κινεζικές τράπεζες που παρέχουν ρευστότητα γουάν για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο ενδέχεται να αποσυρθούν για λόγους συμμόρφωσης μετά τη λήξη της άδειας OFAC.
Άλλοι παράγοντες που πίεσαν το ρούβλι προς τα κάτω περιλάμβαναν τις ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, τους εξαγωγείς που παρακρατούσαν συνάλλαγμα λόγω προβλημάτων στις διεθνείς συναλλαγές, καθώς και την αύξηση των διασυνοριακών διακανονισμών σε ρούβλια, ανέφεραν αναλυτές.
Οι αυξημένες πωλήσεις συναλλάγματος από το κράτος τον Οκτώβριο στηρίζουν το ρωσικό νόμισμα.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια μιας ημέρας για το ρούβλι-δολάριο, τα οποία διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Μόσχας και αποτελούν οδηγό για τις τιμές της εξωχρηματιστηριακής αγοράς, σημείωσαν πτώση 0,35% στα 96,50. Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της κεντρικής τράπεζας, την οποία υπολογίζει χρησιμοποιώντας τα εξωχρηματιστηριακά δεδομένα, διαμορφώθηκε στα 96,10 ανά δολάριο.
Το ρούβλι παρέμεινε αμετάβλητο στα 106,17 έναντι του ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.