Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς
Την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αγκάθι» παραμένουν τα ενεργειακά και εργασιακά.
Με στόχο να «κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερα» τα ανοιχτά θέματα, όπως μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών.
Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», τα οποία θα βρουν εφαρμογή από το 2019.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει, επίσης, να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα – δύο θέματα που προκαλούν έντονες τριβές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο αναπτυξιακό πακέτο και συγκεκριμένα στη δέσμη μέτρων που αφορά το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε η κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κόστος αυτό, για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος το οποίο περιλαμβάνεται στην απόφαση του πρόσφατου Eurogroup, δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα θέματα που βρίσκονται στη σημερινή ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι το νέο υπερταμείο, οι αποκρατικοποιήσεις, τα ενεργειακά και το δημοσιονομικό.
Γκαλτιέρι: Να κλείσει η αξιολόγηση με λιγότερη λιτότητα
Την ελπίδα ότι «όλες οι πλευρές θα αποφύγουν τις δογματικές και κοντόφθαλμες θέσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να κλείσει η αξιολόγηση» εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξη του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής Ιταλός ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκαλτιέρι.
Τονίζει ακόμα πως «για να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, έπειτα από τόσες προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να ακολουθηθεί μια πιο αξιόπιστη και βιώσιμη δημοσιονομική πορεία μεσοπρόθεσμα και να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Ταγιάνι: Μεγάλη ζημιά για την Ευρώπη ένα Grexit
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, θέλει να μείνει η Ελλάδα οπωσδήποτε στη ευρωζώνη διότι «η έξοδός της θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές συνολικά στην οικονομία τη Ευρώπης».
«Μεσομακροπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες, διότι θα φαινόταν ως ήττα της Ευρώπης. Υπάρχει ένα μεγαλύτερο και γενικότερο συμφέρον: Πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ελλάδα πρέπει βέβαια να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι των δανειστών, «αλλά πρέπει να δοθεί στους Έλληνες ακόμα μια ευκαιρία», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.λπ.).
Κάτι ανάλογο, επισημαίνει και η γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost η οποία γράφει ότι «η συζήτηση για το Grexit αποτελεί βαρίδι για την Ευρώπη».