Σε τροχιά αποκατάστασης το διατηρητέο της Αριστοτέλους
Τι λένε στη Voice οι διοικήσεις του ΕΕΘ και του ΒΕΘ για τις απαιτούμενες εργασίες στο ιστορικό ακίνητο, όπου συστεγάζονται
Γράφει η Ντίνα Σύρπου
Την προώθηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε να προχωρήσουν στην επιβεβλημένη αποκατάσταση των προβλημάτων στατικότητας που εντοπίστηκαν στο κτήριο της οδού Αριστοτέλους 27, μετά την τεχνική έκθεση των καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα οι διοικήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Με δηλώσεις τους στη Voice, τόσο ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης όσο και ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, αναφέρουν ότι, αυτό που προέχει είναι η σωστή συντήρηση του ιστορικού κτηρίου στο οποίο συστεγάζονται τα δύο επιμελητήρια και φυσικά, η ασφάλεια των εργαζομένων, των εξυπηρετούμενων επαγγελματιών-βιοτεχνών και των πολιτών.
Ήδη, έχουν συσταθεί κτηριακές επιτροπές για την αντιμετώπιση του ζητήματος ενώ, μέσα στο φθινόπωρο, αναμένεται να υπάρξει μελέτη στατικής επάρκειας του κτηρίου και στη συνέχεια θα γίνει η μελέτη ενισχύσεων. Το γεγονός βέβαια ότι το κτήριο, που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 90 χρόνια, είναι διατηρητέο επιβάλει, εκτός των άλλων, και μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς εμπλέκονται πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις για τη διενέργεια των εργασιών αποκατάστασης.
Παράλληλα, πάντως το ΕΕΘ, για προληπτικούς και μόνο λόγους, κάνει μία πρώτη έρευνα διαθέσιμων χώρων στους οποίους θα μπορούσαν να μετακινηθούν οι υπηρεσίες του -σε περίπτωση που χρειασθεί- αν και, όπως τονίζεται, με βάση την πρώτη οπτική μελέτη των ειδικών επιστημόνων του ΑΠΘ, δεν προκύπτει άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης.
Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος ΕΕΘ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη συντήρηση αυτού του ιστορικού κτηρίου»
Το κτήριο στο οποίο στεγάζονται τα δυο Επιμελητήρια, το Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, ανήκει εξ αδιαιρέτου στους δυο φορείς και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Ως εκ τούτου πρόκειται για ένα παλιό κτήριο, το οποίο έχει υποστεί κάποια φθορά από το πέρασμα του χρόνου και για το οποίο χρειάζεται σειρά αδειοδοτήσεων για οποιαδήποτε παρέμβαση.
Οι διοικήσεις των δύο Επιμελητηρίων, γνωρίζοντάς την κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες του κτηρίου, έχουν συστήσει από μια κτηριακή επιτροπή η κάθε μια, οι οποίες επί σειρά ετών συνεδριάζουν για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο κτίσμα, ώστε να βρίσκονται λύσεις σε τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται.
Αυτή τη στιγμή και βάζοντας την ασφάλεια των εξυπηρετούμενων επαγγελματιών, του προσωπικού και γενικότερα όλων όσων εισέρχονται στο κτήριο αυτό, ως προτεραιότητα, η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, έχει αναθέσει στο Εργαστήριο Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνική Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τον Διδάκτορα Πολιτικό Μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Κατάκαλο και την ομάδα του, τη μελέτη της στατικότητας του κτηρίου και την διερεύνηση ενδεχόμενης επικινδυνότητας ή όχι.
Παράλληλα, η υπηρεσία μας προχωρά σε μια έρευνα για τους διαθέσιμους χώρους που θα μπορούσαν να τη στεγάσουν, κάτι όμως που σύμφωνα με την πρώτη οπτική μελέτη που πραγματοποίησε ο κ. Κατάκαλος, δεν προκύπτει ως άμεση ανάγκη. Επομένως διερευνούμε όλες τις πιθανότητες για να είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ψάχνουμε για μετεγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, όπως προανέφερα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη συντήρηση αυτού του ιστορικού κτηρίου, όπως και για να είναι το ΕΕΘ ένας ασφαλής χώρος για όλους.
Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος ΒΕΘ
«Μέλημά μας η ασφάλεια, θα χρειαστούν εκτενείς ενισχύσεις»
Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έχει τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων της, το κτηριακό ζήτημα. Το κτήριο χρονολογείται από το 1935 και δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως πρόκειται για διατηρητέο, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης διαχείρισης. Παράλληλα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και αυτό γιατί στις περιπτώσεις των διατηρητέων κτηρίων καταγράφονται καθυστερήσεις, δεδομένου πως εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες για τις όποιες αδειοδοτήσεις απαιτούνται για τα έργα αποκατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης -τα δύο επιμελητήρια συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο- ανέθεσαν τεχνική μελέτη στο ΑΠΘ προκειμένου να γίνει η καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων στατικής φύσης.
Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από πολιτικούς μηχανικούς ήταν οπτικός, ωστόσο σύμφωνα με τους υπογράφοντες τη μελέτη ήταν ενδελεχής. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του στατικού συστήματος (μικτό σύστημα φέρουσας τοιχοποιίας και στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος) θα υπάρξει μέσα στο φθινόπωρο μελέτη στατικής επάρκειας με τη λήψη δειγμάτων ώστε να γίνει έλεγχος του σκυροδέματος, ανίχνευση οπλισμού κ.λπ. και εν συνεχεία μελέτη ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες τη μελέτη, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψει ανάγκη εκτενών ενισχύσεων σε όλους τους τύπους δομικών στοιχείων και σε όλους τους ορόφους, με προεξέχοντα τον υπόγειο.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως πρόκειται για κτήριο που σχεδιάστηκε πριν 90 χρόνια και προφανώς χρήζει εργασιών αποκατάστασης. Μέλημά μας είναι αναμφίβολα η ασφάλεια, κατά συνέπεια θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των φθορών.
Πηγή: Εφημερίδα Οne Voice (φύλλο #470)