Σε τροχιά χαλάρωσης των μέτρων η Ευρώπη – ανησυχία από εστίες αναζωπύρωσης στην Ασία
Σε τροχιά περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μπαίνουν από σήμερα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο νέος γύρος κρουσμάτων κυρίως σε ασιατικές χώρες έχουν προκαλέσει ανησυχία.
Στην Ισπανία ξεκινά σήμερα η λεγόμενη πρώτη φάση του ανοίγματος από το lockdown για ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, με αυστηρά μέτρα προστασίας και τήρηση των αποστάσεων. Αν και τα μεγάλα αστικά κέντρα που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη θα πρέπει να περιμένουν άλλη μία εβδομάδα.
Σε τροχιά χαλάρωσης έχει μπει αντιστοίχως και η Γαλλία, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν, αν και οι αρχές επιμένουν να συνεχιστεί η εργασία από το σπίτι, όπου είναι δυνατό.
Αντιστοίχως στην Ιταλία, χθες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι ο τερματισμός του lockdown θα δρομολογηθεί νωρίτερα από ότι αναμενόταν, καθώς οι ειδήσεις από το μέτωπο των κρουσμάτων είναι ενθαρρυντικές και συνάμα υπάρχει η ανάγκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όσον αφορά τη Δανία και τη Νορβηγία, όπου η πρώτη φάση είχε ήδη δρομολογηθεί, ετοιμάζονται για τον επόμενο κύκλο χαλάρωσης, με την πρώτη να ανοίγει τις πόρτες όλων των καταστημάτων και τη δεύτερη να επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο.
Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν μια ενθαρρυντική εικόνα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Αρκεί βέβαια όλα να πάνε καλά στο μέτωπο της πανδημίας. Και δυστυχώς κάποια ανησυχητικά μηνύματα κυρίως από την Ασία έχουν προκαλέσει προβληματισμό.
Στη Νότιο Κορέα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει βήματα πίσω και να κλείσει πάλι κάποια μαγαζιά και μπαρ, καφέ στη Σεούλ μετά την ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Το πισωγύρισμα αυτό, αν και ευτυχώς μόνο σε τοπικό επίπεδο στην πρωτεύουσα, είναι ένα πλήγμα για τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση που είχε κερδίσει τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα για τον τρόπο που κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Θυμίζουμε πως για ένα διάστημα η Νότιος Κορέα είχε τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων μετά την Κίνα, όμως τα αυστηρά μέτρα και η υιοθέτηση της στρατηγικής των μαζικών τεστ στον πληθυσμό έφερε πολύ καλά αποτελέσματα.
Αναλόγως εστίες αναζωπύρωσης έχουν εντοπιστεί και στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι είναι -όπως πάντα- φειδωλοί στην παροχή πολλών πληροφοριών.
Στην Ευρώπη, μια πηγή ανησυχίας είναι η Γερμανία, όπου παρατηρείται και πάλι μια άνοδος στην καμπύλη διασποράς, φουντώνοντας την συζήτηση για το αν η κυβέρνηση Μέρκελ πιέστηκε και ενέδωσε στις πιέσεις της αγοράς να ξεκινήσει τη χαλάρωση των μέτρων πιο γρήγορα από ότι έπρεπε, προκειμένου να ξαναζεσταθούν οι μηχανές της γερμανικής οικονομίας.