ΣΕΒ: Εκδήλωση για την ενθάρρυνση των startups σε κλάδους της υγείας
Μία νέα δυναμική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενδυναμώσει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας σε τομείς που αναπτύσσονται ταχέως σε διεθνές επίπεδο και που ταυτόχρονα η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ξεκίνησε η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ.
Πρώτη επιλογή είναι το ελληνικό οικοσύστημα υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών για το οποίο η Επιτροπή του ΣΕΒ αναγνωρίζει ότι διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ενώ διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια για να αναδειχτεί στο παγκόσμιο στερέωμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η προσπάθεια ανάπτυξης του οικοσυστήματος υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών ξεκίνησε με τη δημιουργία μιας ειδικής οργανωτικής επιτροπής με σημαντικούς εμπειρογνώμονες του χώρου. Ο κ. Λάμπρος Κούρτης, Managing Director, the Sanguine Lab, η κα. Χαριέττα Ελευθεροχωρίνου, Innovation Ventures & Strategic Partnerships, IQVIA, ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, ο κ. Αρίστος Δοξιάδης, Partner, Big Pi Ventures και η κα. Ελένη Πενταφράγκα, Board Member, Head of Legal & Corporate Affairs, ELPEN, είναι τα μέλη της Oργανωτικής Eπιτροπής υπηρεσιών Yγείας και Bιοεπιστημών, που σε συνεργασία με την Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ σχεδιάζουν και στη συνέχεια πρόκειται να υλοποιήσουν ένα πλάνο δράσης, που θα βασίζεται στις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ερευνητές του χώρου.
Προηγήθηκε η αποτύπωση των αναγκών του οικοσυστήματος, μέσα από έρευνα που υλοποίησε ο ΣΕΒ και στην οποία συμμετείχαν 45 νεοφυείς εταιρείες του κλάδου. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι οι συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό και η προσέλκυση κεφαλαίων βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα υγείας και βιοεπιστημών (πάνω από 80%). Επίσης, άνω του 70% των συμμετεχόντων θεωρούν απαραίτητη τη διευκόλυνση για τη διεξαγωγή κλινικών ερευνών και την πρόσβαση σε κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου.
Παράλληλα, όμως, η Οργανωτική Επιτροπή έκρινε ότι απαραίτητος παράγοντας για την πλήρη κατανόηση των αναγκών και τη μεγέθυνση του οικοσυστήματος είναι η συστηματική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των startups, των ερευνητών, της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων φορέων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τομέα. Αυτός είναι και ο στόχος των συναντήσεων (meetups) που θεσμοθετούνται ανά δίμηνο
Στο «1ο Healthcare & Life Sciences meetup» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14/7/2022, στα Γραφεία του ΣΕΒ, για πρώτη φορά εκπρόσωποι από 51 start ups του κλάδου πέρασαν την πόρτα της Ξενοφώντος, γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις με την Οργανωτική Επιτροπή για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική και διεθνή αγορά αλλά και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.
Καλωσορίζοντας τους νέους ερευνητές και επιχειρηματίες στον ΣΕΒ η κα. Μάγκυ Αθανασιάδη, Δ/ντρια του Τομέα Καινοτομίας αναφέρθηκε στους στόχους της πρωτοβουλίας:
«Επιδιώκουμε να συμβάλουμε ώστε να ενδυναμωθεί η έρευνα που παράγεται από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα, ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, για να γίνονται περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα – ένας τομέας στον οποίο υστερούμε σημαντικά. Επίσης, στους στόχους μας είναι να αναπτυχθούν ταχύτερα οι startups του κλάδου, αλλά και να καλλιεργηθούν οι συνεργασίες μεταξύ startups, ερευνητών, φαρμακοβιομηχανίας, δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.»
Σε δήλωση του ο κ. Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος της Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ τόνισε:
«Η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών, που αναδείχθηκε και μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε σημαντικό μερίδιο ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη, εάν ενώσουμε δυνάμεις τα startups, οι χώροι επιστημονικής γνώσης και η επιχειρηματικότητα».
Το επόμενο Healthcare & Life Sciences meetup είναι προγραμματισμένο για τις 11 Οκτωβρίου 2022.