ΣΕΒΕΚ: Δεν αγγίζει την παραγωγή ελληνικού γύρου η πρόταση της Κομισιόν για τα φωσφορικά
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών σε προϊόντα τύπου Doner – Kebab, δεν αγγίζει την παραγωγή του ελληνικού γύρου, διαβεβαιώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε επί του θέματος.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΕΒΕΚ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών σε προϊόντα τύπου Doner – Kebab, αίτημα που όπως αναφέρει υποστηρίζει κυρίως η γερμανική πλευρά, ενώ την ίδια θέση, με αυτήν της Ελλάδας, έχει εκφράσει και η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου.
«Το θέμα αυτό ωστόσο δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παραγωγή του γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα. Είναι σημαντική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας και του ΣΕΒΕΚ, που εξ αρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με σημαντικές παρεμβάσεις επί δύο έτη, στις Επιτροπές της ΕΕ στις Βρυξέλλες μαζί με την εκπροσώπηση και του ΕΦΕΤ, και απέκλεισαν την χρήση φωσφωρικών στον γύρο και επιπλέον επιτυχία που στην προσπάθειά τους αυτή βρέθηκε σύμμαχός τους το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την πρόσφατη απόφασή του», τονίζει ο ΣΕΒΕΚ.
Προσθέτει, δε, ότι ο ΣΕΒΕΚ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, καταλήγει η ανακοίνωση.