Σημαντικά χαμηλότερες οι τοξικές ουσίες στο αερόλυμα του IQOS σε σχέση με το παραδοσιακό κάπνισμα
Tα αποτελέσματα των κλινικών μελετών εξαμήνου για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και η επίδραση τους σε βασικούς δείκτες υγείας θα ανακοινωθούν αύριο στο πλαίσιο του “Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy”, στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».
Ο Patrick Picavet, Διευθυντής Ιατρικών Υποθέσεων της Philip Morris International, παρουσιάζοντας το ερευνητικό έργο της PMI αναφορικά με τις συνέπειες της χρήσης θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στην υγεία και εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε στάδιο της κλινικής αξιολόγησης του εν λόγω προϊόντος, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της έκθεσης σε μια σειρά επιβλαβών χημικών ουσιών και του πιθανού κινδύνου, σε σύγκριση με τα τσιγάρα.
Τι έδειξε γερμανική έρευνα
Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας (Bundesinstitut für Risikoforschung) που υπάγεται στο υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας και έχει στόχο την προστασία των καταναλωτών, εκπόνησε δική του ανεξάρτητη έρευνα για να αξιολογήσει τα στοιχεία της PMI για το IQOS και να ελέγξει αν μετρώνται συγκρίσιμα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αερόλυμά του.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Archives of Toxicology με κεντρικό συμπέρασμα ότι οι βασικές καρκινογόνες ουσίες που τυπικά μετρώνται στον καπνό του τσιγάρου είναι σημαντικά χαμηλότερες στο αερόλυμα του IQOS. Σημαντικά μειωμένα είναι και τα επίπεδα αλδεΰδων (κατά 80-95%) και πτητικών ενώσεων (κατά 97-99%). Ανάμεσα στα αποτελέσματα της μελέτης ξεχωρίζει επίσης το γεγονός ότι η πρόσληψη νικοτίνης του IQOS είναι παρόμοια με αυτή του παραδοσιακoύ τσιγάρου.
Η μελέτη αναφέρει ότι «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε απόλυτες τιμές επιλεγμένα τοξικά στο αερόλυμα του προϊόντος θερμαινόμενου καπνού συμφωνούν με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία» και ότι «οι σημαντικές μειώσεις των επιπέδων των τοξικών μπορούν να θεωρηθούν ως όφελος σε σύγκριση με τα καιόμενα τσιγάρα». Όσον αφορά τη σύγκριση των επίπεδων πίσσας στο τσιγάρο και στο IQOS, μια τέτοια σύγκριση είναι παραπλανητική, αναφέρεται στη μελέτη, καθώς το αερόλυμα του IQOS είναι εντελώς διαφορετικό από τον καπνό του τσιγάρου.
Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας τονίζει ότι «χρειάζεται να διενεργηθούν κι άλλες μελέτες, να αξιολογηθούν περαιτέρω οι εκπομπές τοξικών καθώς και να διερευνηθούν πιθανοί άλλοι κίνδυνοι στην υγεία χρησιμοποιώντας συστηματοποιημένες μεθόδους» και ότι «θα πρέπει να αξιολογηθεί στο μέλλον η μακροχρόνια επίπτωση των προϊόντων αυτών στη δημόσια υγεία».
Όταν παρουσιάστηκε η μελέτη για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στο 15ο συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη, ο Dr. Frank Henkler-Stephani, είχε δηλώσει ότι παρόλο που είναι πρόβλημα για τους ερευνητές να κάνουν συστάσεις, δεδομένου ότι οι εκπομπές του αερολύματος εξακολουθούν να είναι μεταλλαξιογόνες, «είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο».