Σημαντική πτώση στην παραγωγή και κατανάλωση οίνου το 2018 στην Ελλάδα
Αποθαρρυντικά είναι τα νέα σε ό,τι αφορά τόσο την παραγωγή, όσο και την κατανάλωση οίνου το 2018 στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών της ΚΕΟΣΟΕ, η εγχώρια οινοπαραγωγή κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 10,48%, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή παρουσιάζεται για την ίδια χρονική περίοδο αυξημένη κατά 27%.bΟ όγκος παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2018/2019 ανέρχεται στα 2.157.193 λίτρα και αποτελεί τον χαμηλότερο όγκο που έχει παράξει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός αμπελώνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι κατηγορίες οίνων, εκτός από τους ποικιλιακούς παρουσιάζουν μείωση. Για παράδειγμα η παραγωγή οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ελαττώθηκε κατά 21% και το ίδιο ισχύει για τους οίνους προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, των οποίων η παραγωγή μειώθηκε κατά 6%.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ελληνική οινοπαραγωγή παρουσιάζει επίσης μείωση κατά 20,88% σε σύγκριση με το μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, όταν η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή φέτος ισορροπεί στα επίπεδα του μέσου όρου πενταετίας.
Eπίσης, παρά την αρνητική επίδραση των καιρικών φαινομένων στον όγκο παραγωγής, τάση μείωσης εμφανίζουν και οι εκτάσεις αμπέλων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο ελληνικός αμπελώνας θα έπρεπε ν’ αυξάνεται εξαιτίας νέων αδειών φύτευσης κατά 6.300 στρέμματα κατ’ έτος.
Μείωση και στην κατανάλωση λόγω… παραοικονομίας
Οι Έλληνες πλέον φαίνεται ότι όχι μόνο δεν παράγουν τόσο όσο στο παρελθόν, αλλά ούτε και πίνουν κρασί, τουλάχιστον τα εμφιαλωμένα νόμιμα αποθέματα.
Σύμφωνα με το ισοζύγιο οίνου το οποίο απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών προς την Κομισιόν με τα οριστικά πλέον στοιχεία της αμπελοοινικής περιόδου 2017-2018, περαιτέρω πτώση καταγράφει η κατανάλωση οίνου στη χώρα μας κατά 2,86% την περίοδο 2017-2018 έναντι της περιόδου 2016-2017, ενώ η πτώση είναι σημαντική τα δυο τελευταία έτη και αγγίζει το 11%.
Η πτώση, μάλιστα, είναι μεγαλύτερη (-17%) εάν η κατανάλωση 2017-2018 (2.143.000 λίτρα) συγκριθεί με το μέσο όρο 5ετίας (2.582.000 λίτρα).
Το γεγονός της μείωσης της κατανάλωσης οίνου αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι από το 2015 και μετά έγινε μια προσαρμογή του ελληνικού όγκου οινοπαραγωγής από το ΥΠΑΑΤ προς τα κάτω, αφετέρου από το γεγονός ότι από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, αυξήθηκε η παραοικονομία στην αγορά οίνου, με αποτέλεσμα πολλές ποσότητες οίνου να μην δηλώνονται στην παραγωγή, αλλά και στα αποθέματα, μεγέθη που είναι καθοριστικά για την στατιστική εξαγωγή του μεγέθους της κατανάλωσης.
Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει δηλαδή ότι η πραγματική κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, αφού οι «μαύρες» ποσότητες που διακινούνται και δεν δηλώνονται, καταναλώνονται και αυξάνουν το πραγματικό μέγεθος της κατανάλωσης.