Σκυλακάκης: “Καλύτερα του αναμενομένου τα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο, στην αναβολή του μερίσματος τη ΤτΕ οφείλεται η εμφανιζόμενη υστέρηση.”

0 2

Υστέρηση 391 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του φετινού κρατικού προϋπολογισμού σημείωσαν τα δημόσια έσοδα τον Μάρτιο. Ανήλθαν σε 2.918 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά11,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, εάν ληφθεί υπόψη ότι η είσπραξη του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος μετατοπίζεται χρονικά σε επόμενο μήνα, τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται τον φετινό Μάρτιο αυξημένα κατά 70 εκατ. ευρώ ή κατά 2,1% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. 

 
Aναφερόμενος, ειδικότερα, στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Μάρτιο, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι: “Τα αμιγώς φορολογικά έσοδα είναι εντός των προβλέψεων. Η εξέλιξη αυτή -παρά το μη προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό lock down των τελευταίων μηνών-, οφείλεται πιθανότατα στην καλύτερη του αναμενόμενου αντίδραση της οικονομίας, τόσο στη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lock down του 2021 όσο και στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις εσόδων του προϋπολογισμού στηρίχθηκαν στην υπόθεση σημαντικά μεγαλύτερης ύφεσης κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2020 σε σχέση με αυτή που τελικά διαπίστωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Σημαντικό ρόλο στην μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα των δημοσίων εσόδων έχει διαδραματίσει η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών και ο υψηλός -για τις συνθήκες της πολύ δύσκολης για όλους αυτής περιόδου- βαθμός συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους.

 
Η στάση αυτή των φορολογούμενων  είναι καθοριστική για την αντοχή των δημόσιων οικονομικών και αποτελεί συνεπώς θεμέλια λίθο της δυναμικής ανάκαμψης που προσδοκούμε ότι θα ακολουθήσει μετά την λήξη της πανδημίας”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More