fbpx

Σούπερ μάρκετ: Σημαντική η πτώση των πωλήσεων ένεκα…ακρίβειας

0 100

Aύξηση των τιμών, με ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCG) που πωλούνται μέσα από τα σούπερ μάρκετ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen IQ τα δύο παραπάνω στοιχεία προκαλούν αρνητική τάση στις πωλήσεις τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Σύμφωνα με την καταγραφή της εταιρείας μετρήσεων, η μείωση αυτή πέρα από την εκλογίκευση της κατανάλωσης πιθανότατα οφείλεται και στην προσπάθεια των καταναλωτών να μειώσουν τις δαπάνες που πραγματοποιούν στα super markets, καθώς ο ευρύτερος πληθωρισμός και οι μεγάλες αυξήσεις τιμών, που έχουν σημειωθεί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι η ενέργεια, τα καύσιμα κτλ., φαίνεται να έχουν μειώσει σε ένα βαθμό την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ακόμη και για τις βασικές κατηγορίες των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Έτσι στο σύνολό της η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κατά το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε αρνητικά σε αξία, στο -1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 (στοιχεία YTD έως 27 Μαρτίου 2022), σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, μια τάση που οδηγείται από τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες κατηγορίες των φρέσκων τροφίμων, αλλά και των Bazaar προϊόντων (ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά, είδη σπιτιού), παρουσιάζουν αρκετά πιο συγκρατημένες τάσεις, στο -0,3% και +0,8% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα τρόφιμα και ποτά παρουσιάζουν πιο μετριοπαθή αρνητική τάση, στο -1,2%, καθώς τα τρόφιμα συγκρατούν το σύνολο της κατηγορίας. Αντιθέτως τα ποτά, και κυρίως τα αλκοολούχα, κινούνται εντονότερα αρνητικά. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία, ήτοι τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης αλλά και η τρίτη μεγάλη κατηγορία αυτή των προϊόντων οικιακής χρήσης παρουσιάζουν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 κατά -3,5% και κατά -4,8% αντίστοιχα. Επί της ουσίας παρουσιάζεται εκλογίκευση της κατανάλωσής τους, έπειτα από την εκτόξευση πωλήσεων που παρουσίασαν το 2020, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για αντισηπτικά, μαντηλάκια και καθαριστικά σπιτιού, που για πολλούς λειτούργησαν ως “καταφύγιο” για την αντιμετώπιση μετάδοσης της πανδημίας.

Αυτό που καταγράφεται επίσης είναι ο προβληματισμός του καταναλωτή για τις τιμές, καθώς νιώθει περισσότερο από ποτέ ότι ακολουθούν ανοδική πορεία, με μια ξεκάθαρη αύξηση στο ποσοστό αυτών που το αναφέρουν (από 72% στο 92%) στην ετήσια έρευνα των Shopper Trends της NielsenIQ. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι επιπλέον το γεγονός ότι η πορεία του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχει πλέον αντιστραφεί και κινείται ανοδικά, φτάνοντας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ποσοστό 14,2% (εξαιρείται η Lidl). Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν εναλλακτική για αρκετούς καταναλωτές, όντας φθηνότερα από τα επώνυμα.

Η συγκεκριμένη ενισχυτική τάση για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ξεκίνησε από τα μέσα του 2021 και ύστερα, οπότε και ξεκίνησαν να παρουσιάζονται γενικότερες πληθωριστικές τάσεις στην αγορά. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει περαιτέρω ενισχυθεί η προωθητική ένταση (εκπτώσεις, προϊόντα 1+1 κλπ) για τα επώνυμα προϊόντα, η οποία έχει φτάσει στο 64,6%. Η συγκεκριμένη κίνηση έντασης των προσφορών στα ράφια των σούπερ μάρκετ ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών τόσο από τους προμηθευτές όσο και από τις διαφορετικές λιανεμπορικές αλυσίδες, στα πλαίσια του πολύ ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, στο οποίο κινούνται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More