fbpx

Στ. Καφούνης: Και το εμπόριο θέλει τη στήριξή του

0 162

Το χιόνι και τα σκληρά υγειονομικά μέτρα, έγιναν θηλειά για τον εμπορικό κόσμο, που ψάχνει να πάρει ανάσα.

Μετά από ένα δύσκολο δίμηνο στο τέλος της χρονιάς που διανύσαμε, ήρθαν στα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα να προστεθούν και τα μεγάλα προβλήματα του χιονιά στην πρωτεύουσα, που ως κερασάκι στην τούρτα έσβησε και τα τελευταία χαμόγελα αισιοδοξίας του εμπορικού κόσμου της πόλης.

Ο Νοέμβριος του 2021, σε επίπεδο οικονομικών δεικτών υπήρξε αποκαρδιωτικός για του εμπόρους, όπως συνέβη και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ ο Γενάρης του 2022 φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί λίαν επιεικώς ως… μαύρος κι άραχνος, παρά το γεγονός πως από νωρίς ήρθαν οι εκπτώσεις.

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει μια λαϊκή παροιμία και με γνώμονα αυτή και το σφιχτό πλαίσιο που διαμορφώνεται χρονικά και οικονομικά γύρω από την αγορά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης σπεύδει να ζητήσει από την πολιτεία ένα πακέτο πέντε μέτρων στήριξης.

«Σανίδα σωτηρίας» η δέσμη μέτρων Καφούνη

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Εμπορικού Συλλόγου της χώρας αιτείται:

Α) Την επιδότηση από πλευράς κράτους του μισθολογικού κόστους του συνόλου των υπαλλήλων των καταστημάτων που παρέμειναν κλειστά για μια εβδομάδα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά εξαιτίας του χιονιά.

Β) Τη βραχυπρόθεσμη παράταση των υποχρεώσεων που πρέπει να καλύψουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στα τέλη του Ιανουαρίου και τη μεταφορά τους κατά δέκα με δεκαπέντε ημέρες αργότερα, εξαιτίας του μειωμένου τζίρου και της αδυναμίας των επιχειρήσεων τούτη την ώρα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές.

Γ) Τη δημιουργία ενός προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ, προκειμένου να δοθεί η αναγκαία βοήθεια για την επανεκκίνηση του κλάδου, όπως άλλωστε έχει γίνει και για άλλους μικρότερους κλάδους.

Δ) Την παροχή της δυνατότητας να εξοφλήσουν οι επιχειρήσεις τις οφειλές τους σε 120 δώσεις και την εξέταση εκ νέου του αιτήματος -υπό τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες για τους εμπόρους- της διαγραφής του συνόλου ή μέρους του επιστρεπτέου κομματιού της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ε) Την αναβολή κατά μια εβδομάδα όλων των δηλώσεων που έχουν ημερομηνία λήξεως τις 31 του Γενάρη. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, το 2020 χάθηκαν από το λιανεμπόριο δέκα δισεκατομμύρια και από την εστίαση και από τα καταλύματα επτά δισεκατομμύρια, νούμερα αστρονομικά που σίγουρα αφήνουν ανοιχτές πληγές, οι οποίες σταδιακά θα πρέπει να αρχίσουν να κλείνουν.

Οι εκπτώσεις καλύφθηκαν από το παχύ χιόνι και ο τζίρος στις ταμειακές παραμένει… κατάλευκος, για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει διαμέσου των αρμόδιων υπουργείων να δώσει στον εμπορικό κόσμο τις ανάσες που επιζητά, εδώ και τώρα, με την υλοποίηση της δέσμης Καφούνη.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More