Standard & Poor’s: Σταθερή η προοπτική της οικονομίας του Μαυροβουνίου
Τη σταθερή προοπτική της οικονομίας του Μαυροβουνίου, διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση B+/B, επιβεβαίωσε, με τη νέα του έκθεση, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης “Standard & Poor’s”.
Στην έκθεση του διεθνούς οίκου, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, επισημαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό “δρόμο” της ανάπτυξης. Εμφαση δίνεται στα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και στη σημαντική εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι ισχυρές επιδόσεις του τουριστικού τομέα στήριξαν την πραγματική αύξηση, της τάξης του 5% περίπου το 2018, που είναι η υψηλότερη αύξηση που κατέγραψε το Μαυροβούνιο κατά την τελευταία δεκαετία. Η τάση αυτή συνεχίζεται το 2019, λόγω του γεγονότος ότι οι αφίξεις τουριστών για τους πρώτους έξι μήνες αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι σημαντικές -όπως τις χαρακτηρίζει- ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού (με έμφαση στην κατασκευή ξενοδοχειακών καταλυμάτων) και της ενέργειας.
Παράλληλα, ο διεθνής οίκος χαιρετίζει την ολοκλήρωση πολλών έργων στον ενεργειακό τομέα, όπως η ανακατασκευή και αναβάθμιση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, οι νέες παραγωγικές δομές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η υποθαλάσσια διασύνδεση Μαυροβουνίου – Ιταλίας, η οποία θα επιτρέψει στο Μαυροβούνιο να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έκθεση, αυτά τα έργα, όπως και πρότζεκτ υποδομών που ενισχύουν τη διασυνδεσιμότητα στην ευρύτερη περιοχή και τον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών (π.χ. σύνδεση λιμένων με αυτοκινητοδρόμους και με τις σιδηροδρομικές μεταφορές) αντιπροσωπεύουν τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του Μαυροβουνίου.
Η “Standard and Poor’s” χαιρετίζει την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, υπογραμμίζοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, παράλληλα, ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.