STAR: Χτύπημα του Τζίγγερ στον Μητσοτάκη
Στο κενό έπεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, παρόλο που το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου θεωρούσε ότι η 88η ΔΕΘ θα αποτελέσει “σημείο επανεκκίνησης” για την κυβέρνηση. H δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό μάλιστα του τηλεοπτικού καναλιού STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) ήρθε να αποτυπώσει εκ νέου την κοινωνική δυσαρέσκεια, επιβεβαιώνοντας παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς το “διαζύγιο” στις σχέσεις του Μαξίμου με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που μέχρι πρότινος στήριξαν αναφανδόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα αναμένουν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.
Το Μαξίμου γνωρίζει τις αποστάσεις που παίρνουν πλέον τα “μεγάλα συμφέροντα” που επιδιώκουν να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στη ΔΕΘ έσπευσε να διαμηνύσει υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής “Το έχω πει πολλές φορές: αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς μπορεί να ενοχλούν λίγους, μερικούς. Αν αυτοί είναι οι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης, τότε λογικό και αναμενόμενο ίσως είναι να τα ενεργοποιούν εναντίον της κυβέρνησης, με ψεύτικες εντυπώσεις που οι ίδιοι θεωρούν πιέσεις. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι κοπιάζουν άδικα, γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό.”.
Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της GPO για το STAR, 6 στους 10 πολίτες τις κρίνουν αρνητικά τις εξαγγελίες το πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα μόλις το 39,2% αποτιμά θετικά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη έναντι του 57,4% που τις αξιολογεί αρνητικά και σε σχέση με το τι πιστεύουν οι πολίτες μετά τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πάνω από το 60% δεν είναι αισιόδοξοι.
Οι πολίτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι επίσης και κρίνουν αρνητικά τις εξαγγελίες που αφορούν στο εισόδημα των συνταξιούχων (το 61,3% θεωρεί ότι οι εξαγγελίες δεν θα ενισχύσουν το εισόδημά τους) και στο στεγαστικό πρόβλημα (το 61,9% θεωρεί πως οι εξαγγελίες δεν θα συνδράμουν στην αντιμετώπισή του),ενώ παράλληλα η ακρίβεια συνεχίζει να ταλανίζει τους πολίτες και πιστεύουν η καταπολέμησή της πρέπει να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα σε ποσοστό 61%. Πάντως, το 65,7% κρίνει αρνητικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 33,3% τις κρίνει θετικά και οι πολίτες, σε ποσοστό 61,7% θεωρούν ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθεί η βελτίωση του συστήματος υγείας με 43,2%.
Να σημειωθεί ότι και πριν από τις δημοσκοπήσεις στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, ξενοδόχοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, γιατροί, μισθωτοί και μικρομεσαίοι αντιδρούσαν έντονα μέσα από τις ενώσεις και τα σωματεία τους, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα Μητσοτάκη “κοροϊδία”.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας μιλάνε με ψευδή στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά στην ουσία αποτελούν μείωση των επιδομάτων και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στις άγονες περιοχές, ενώ παράλληλα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων μέσα από οργισμένη ανακοίνωση αναρωτιόταν ποιος “νοσηρός νους” έπεισε τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των ενστόλων.
Προβληματισμός επικρατεί και στους ξενοδόχους της χώρας, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα περιορίσουν αυτό το φαινόμενο και ο αγροτικός κόσμος είναι μουδιασμένος, καθώς δεν ανακοινώθηκαν ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου κόστους παραγωγής, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων κα. Επίσης, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό τους από τα μέτρα στήριξης.
Ακόμη και από τους τρίτεκνους υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς όπως λένε εκπρόσωποί τους τα μέτρα είναι αποσπασματικά και αφηρημένα. Συγκεκριμένα, οι τρίτεκνοι της Εύβοιας αναφέρουν ότι “δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα τελευταία 25 χρόνια το τεράστιο δημογραφικό ζήτημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, χωρίς σαφή προσανατολισμό, με επιδοματική πολιτική και χωρίς ουσιαστικό σχέδιο παρά μόνο με ημίμετρα” σημειώνοντας “Αυτό που ζητούμε εδώ και χρόνια είναι η με νόμο θεσμική και οικονομική εξομοίωση τριτέκνων και πολυτέκνων, όπως συνέβη με το νόμο 1910/1944 και με τον νόμο 860/1979. Οι αποσπασματικές παροχές δεν επιλύουν το πρόβλημα. Θα αναμένουμε την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων από την αρμόδια υπουργό και θα τοποθετηθούμε έπειτα αναλυτικά”.