Σταθάκης: «Η Ελλάδα είναι 5η στην Ευρώπη σε απορρόφηση του Γιούνκερ plan»
«Η Ελλάδα είναι 5η χώρα στην Ευρώπη σε απορρόφηση του Γιούνκερ plan» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι η κατάταξη αυτή της Ελλάδα είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.
Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη για την απορροφησιμότητα και τα έργα του Γιούνκερ plan, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι παρούσα στην Ελλάδα με επιταχυνόμενους ρυθμούς συμφωνιών και δείχνει πολύ ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με όλο το φάσμα των εργαλείων που ενεργοποιεί». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και θα δημιουργήσει και νέα με στόχο τη βέλτιστη αποδοτικότητά τους για την οικονομία».
Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είπε συγκεκριμένα ότι έχουν ξεκινήσει δανειοδοτικά εργαλεία. Η χρηματοδότηση έχει πλέον εν εξελίξει πολύ μεγάλα πακέτα και υπολογίζεται ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ στους αμέσως επόμενους μήνες.
Έως το τέλος του 2016 η Ελλάδα από το Γιούνκερ plan θα έχει απορροφήσει περίπου 2 δισ. ευρώ. Στον μακρύ κατάλογο των έργων, για τα οποία υπάρχει συμφωνία με την ΕΤΕπ για απευθείας χρηματοδότηση, υπάρχουν και τρία πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα:
-η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (1,5 δις. προϋπολογισμός, 75% χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και 25% από το ΕΣΠΑ)
-διασύνδεση ηλεκτρική Κρήτης-Πελοποννήσου (330 εκατ. Προϋπολογισμός χρηματοδότηση 50% από δανειακά κεφάλαια και 50% από το ΕΣΠΑ)
-επέκταση δικτύου ΦΑ σε 16 πόλεις (280 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός)
Παράλληλα, η ΕΤΕπ υπέγραψε το 2016 συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο ύψους 180 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η σύναψη δανειακής σύμβασης, πάλι με το δημόσιο, ύψους 135 εκατομμυρίων για την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος πανεπιστημιακών κτηριακών υποδομών.
Ο Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ανέφερε ότι επιβεβαιώνει τους φόβους για απορροφητικότητα πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και ότι λίγα πράγματα έγιναν.
Είπε ακόμη ότι θα έπρεπε οι στοχεύσεις και τα επιτεύγματα της χώρας αυτή την ώρα να ξεπερνούν τα δύο δις ευρώ. Χάθηκαν δύο χρόνια με την αναθεώρηση της λίστας των έργων για το Γιούνκερ plan, ανέφερε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθώς στα άλλα κράτη μέλη έχουν ήδη δημιουργηθεί 100.000 θέσεις εργασίας.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι κάποια από τα έργα που βρίσκονται σήμερα στον κατάλογο του Γιούνκερ plan είναι έργα που η σημερινή κυβέρνηση τα είχε πολεμήσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα τα αεροδρόμια.