Στη 1 το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ψηλά στην ατζέντα το ενεργειακό
Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στις 11:00 ώρα Ελλάδας θα παρακολουθήσει την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.
Στις 13:00 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία.
Στις 16:15 ώρα Ελλάδος ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Ο κ. Μητσοτάκης προσεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και επ’ ευκαιρία αυτής της μετάβασης έλαβε την πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε γεύμα, την οποία και αποδέχθηκε.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου όπως λένε από την κυβέρνηση είναι άτυπη και ανεπίσημη, θα είναι τετ α τετ χωρίς τη παρουσία αντιπροσωπειών και δεν θα κρατηθούν πρακτικά, ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται στη σκιά του πολέμου στη Ουκρανία και των επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως σε ότι αφορά το ενεργειακό και στο θέμα αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επικεντρωθεί η συνάντηση.
Από το Μαξίμου τονίζουν, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα αποτελεί ένας από τοςυ βασικούς παίκτες στο στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξης ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό ζήτημα.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει “ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση” και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν.
Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν “όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση” ιδίως αυτή την περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση σημειώνουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης “θετικής ατζέντας”, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.