Στην Κυψέλη ετοιμάζεται η πρώτη ομάδα συγκατοίκησης
Η ιδέα της συγκατοίκησης ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να γίνει πράξη και στην Ελλάδα. Ήδη βρέθηκε ο χώρος σε μία όμορφη γειτονιά της Αθήνας που μπορεί να φιλοξενήσει έως και πέντε άτομα σε όμορφα δωμάτια κάποια αρκετά μεγάλα και κάποια μικρότερα που εκτείνονται σε δύο ορόφους (4ος-5ος) και επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα αλλά και με εξωτερικό ασανσέρ. Το σπίτι διαθέτει μεγάλο σαλόνι για κοινές δραστηριότητες – εκδηλώσεις και έχει ωραία θέα.
«Γίνεται η πρώτη προσπάθεια αυτή την περίοδο και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα ακίνητο 240τμ στην Κυψέλη, που μπορεί να φιλοξενήσει πέντε άτομα. Το σπίτι έχει βρεθεί χωρίς τη μεσολάβηση μεσίτη και η ιδιοκτήτρια του που το νοικιάζει θέλει να μας βοηθήσει να φτιάξουμε την πρώτη ομάδα συγκατοίκησης. Υπάρχει ενδιαφέρον από έξι με επτά άτομα της ομάδας μας με τους οποίους συνομιλούμε για αυτό το μεγάλο εγχείρημα» δηλώνει στην One Voice η ιδρύτρια της ΑΜΚΕ «Κοινότητες Συγκατοίκησης ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας “Νάμα”» Μαλάμω Στεργίου και συμπληρώνει «το εγχείρημα μας είναι αρκετά δύσκολο γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συγκατοίκησης. Προσπαθούμε να τη δημιουργήσουμε μέσω της ομάδας “Νάμα”. Παίρνουμε από το εξωτερικό παραδείγματα και κρατούμε αυτά που κάνουν για την χώρα μας. Στην περίπτωση μας μιλάμε μόνο για ενοικίαση και όχι για αγορά ακινήτου».
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα σε μια χώρα που δεν είναι εξοικειωμένη με την κουλτούρα της συγκατοίκησης. Το πρώτο πείραμα συγκατοίκησης έχει γίνει από την ομάδα για μικρό χρονικό διάστημα. Από αυτή την προσπάθεια έχουν αντλήσει όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν προκειμένου να κάνουν πράξη το όνειρο τους: «Έχει γίνει μία μικρή προσπάθεια σε ένα μικρό ξενοδοχείο στην Αιδηψό για δύο εβδομάδες. Η πρώτη εβδομάδα πήγε καλά. Ήρθανε περισσότερα μέλη από αυτά που περιμέναμε. Γνωριστήκαμε, πήγαμε τις βόλτες μας, μιλήσαμε. Ήταν πάρα πολύ ευχάριστη όλη αυτή η κατάσταση. Η δεύτερη εβδομάδα δεν πήγε καλά καθώς έγιναν ακυρώσεις τελευταίας στιγμής με αποτέλεσμα να είμαστε πέντε άτομα. Γίναμε πιο προσεκτικοί και πήραμε τα μαθήματα που έπρεπε για να προχωρήσουμε» μας εκμυστηρεύεται η κα Μαλάμω Στεργίου.
Πέντε είναι οι ομάδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν κουλτούρα συγκατοίκησης στην Ελλάδα. Μία στην Αθήνα, δύο στην Θεσσαλονίκη, μία στον Βόλο και μία στην Καβάλα. Η γήρανση του πληθυσμού, η απομόνωση και η μοναξιά είναι σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά άτομα της κοινωνίας μας. Η συγκατοίκηση μπορεί να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιραστούν όχι μόνο τον χώρο αλλά και τις εμπειρίες τους, μειώνοντας την αίσθηση της απομόνωσης. «Εκτός από την πόλη κάνουμε προσπάθειες και για την επαρχία. Αρχικά με εκδρομές. Πολλά μέλη μας από την αρχή του εγχειρήματος έχουν δηλώσει πως θέλουν να πάνε επαρχία. Επιζητούν την επαφή με τη φύση και την ησυχία. Πηγαίνουμε σε χωριά που ναι κοντά στις πρωτεύουσες των νομών και φυσικά με βασικές υποδομές» μας ενημερώνει η κα Στεργίου.
Τη δημιουργία κοινότητας συγκατοίκησης ηλικιωμένων την ξεκίνησε η κα Μαλάμω Στεργίου από δική της ανάγκη. «Η ομάδα δημιουργήθηκε από προσωπική ανάγκη και από συζητήσεις με φίλους. Δεν γίνεται να είμαι σε ένα σπίτι μόνη» μας λέει. Η ομάδα στο fb ξεκίνησε το 2022 και σήμερα έχει φτάσει να αριθμεί 8.900 μέλη.
Ομάδες συγκατοίκησης στο εξωτερικό έχουν καθιερωθεί σε αρκετές χώρες όπως η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία. Ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι και το co-housing όπου επαγγελματίες αρχιτέκτονες δημιουργούν ή χτίζουν κτήρια που απευθύνονται σε διάφορες κατηγορίες πολιτών όπως ηλικιωμένοι αλλά και μοναχικά στελέχη επιχειρήσεων.