Η μεγάλη απάτη της Farallon στη Euromedica (μέρος 1ο)
Άφωνοι έμειναν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Farallon- Euromedica- Τράπεζας Πειραιώς. Τρεις εβδομάδες πέρασαν από τις αποκαλύψεις του “Ενδελεχή” στην έντυπη Voice και κανείς δεν βρήκε το κουράγιο να ψελλίσει μια λέξη. Τι να πει; Αφού κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας.
Μία από τις πιο σκοτεινές επιχειρηματικές κινήσεις των μνημονιακών χρόνων βρίσκεται κάτω από τον φακό της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η μεταβίβαση της Euromedica στο αμερικανικό fund Farallon, που φαίνεται να έγινε στοχευμένα, με απώτερο στόχο το deal με την Τράπεζα Πειραιώς για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα της δικαστικής έρευνας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να φανεί το μέγεθος του σκανδάλου, που αν μη τι άλλο πρέπει να απασχολήσει και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο), αφού συν τοις άλλοις πλήττει και το δικό τους κύρος.
Πώς την κατέστρεψαν
Η Euromedica του Θωμά Λιακουνάκου υπήρξε, στα χρόνια της ακμής της, το μεγαλύτερο δίκτυο διαγνωστικών κέντρων, αλλά και νοσηλευτικών δομών της χώρας, με 70 μονάδες σε 25 πόλεις, με 2.500 εργαζόμενους και 10.000 γιατρούς.
Με υπόδειξη των δανειστών, το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά επέβαλε με νόμο rebate και clawback (επιστροφή χρηματικού ποσού από τις εταιρίες προς το Δημόσιο και φόρων) που κόστισε στην εταιρία 205 εκατ. ευρώ την πενταετία 2013-2017. Οι μνημονιακοί φόροι «γονάτισαν» τη Euromedica, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποπληρώσει στις τράπεζες ομολογιακό δάνειο 185 εκατ. ευρώ.
Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες πούλησαν στο Farallon fund το δάνειο των 185 εκατ. ευρώ, για μόλις 32 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 17% της αξίας του, αποκλείοντας ουσιαστικά τους μετόχους της εταιρίας από την όλη διαδικασία.
Το «μαγείρεμα»
Οι Αμερικανοί ανέλαβαν το management, προχώρησαν σε αλχημείες στα οικονομικά- λογιστικά στοιχεία της εταιρίας και εξασφάλισαν δικαστική απόφαση για την ένταξη στον πτωχευτικό νόμο. Έτσι έστησαν τη «νέα» Euromedica, πέταξαν στο δρόμο 2.000 μετόχους, εργαζόμενους και πιστωτές, ζημιώνοντας το Δημόσιο και κυρίως τον ΕΟΠΥΥ.
Στις δικαστικές αρχές υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, τα οικονομικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο ήταν μοχλευμένα. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν αξίες ακινήτων από 10 στο 1, «εξαφάνισαν» θυγατρικές, δεν έκλεισαν ενοποιημένους ισολογισμούς, όπως προβλέπει ο νόμος και γενικώς επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν τη Δικαιοσύνη. Όμως, εισαγγελέας που μελέτησε τον φάκελο της υπόθεσης διέταξε επανέλεγχο, αναθέτοντας σε ορκωτούς εμπειρογνώμονες να συντάξουν καινούργια έκθεση!
Το «σατανικό» σχέδιο
Η εντολή για νέα έρευνα, φαίνεται ότι προκάλεσε πανικό στους εμπλεκόμενους… αλχημιστές, που θέλησαν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις. Έτσι πριν μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε συμφωνία συγχώνευσης του «Ερρίκος Ντυνάν» με τον όμιλο Euromedica, που παρουσιάστηκε ως δημιουργία ενός τρίτου ισχυρού πόλου στον χώρο της Υγείας.
Το «Ερρίκος Ντυνάν» ιδρύθηκε ως κοινωφελές νοσηλευτικό ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) το 1992 από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Εγκαινιάστηκε το 2000 και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Το νοσοκομείο συσσώρευσε τεράστια ποσά σε χρέη προς τη Marfin Popular Bank του Ανδρέα Βγενόπουλου. Μάλιστα, ο Βγενόπουλος μπλόκαρε τους λογαριασμούς του «Ντυνάν» και το νοσοκομείο έφτασε στον προθάλαμο του κλεισίματος.
Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2013 η Τράπεζα Πειραιώς αγοράζει τη Marfin και αργότερα τα δάνεια του «Ερρίκος Ντυνάν» από τη Marfin, στο ποσό των 19,5 εκατ. ευρώ. Έναν χρόνο αργότερα, το 2014, το νοσοκομείο πουλήθηκε στη -θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς- Ημιθέα Α.Ε., έναντι 115,13 εκατ. ευρώ.
Το 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσπάθεια για να εντάξει το «Ντυνάν» στο ΕΣΥ. Η διαδικασία πέρασε από σαράντα κύματα. Το νοσοκομείο είχε χρέη περίπου 109 εκατ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Χρήστου Μεγάλου, να αξιώνει ένα τεράστιο ποσό και να απορρίπτει την πρόταση των 50 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου.
Τελικά, στις αρχές Μαΐου του 2019, βρέθηκε η χρυσή τομή για το πέρασμα του «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ, έναντι 100 εκατ. ευρώ. 90 εκατ. ευρώ θα έδινε το Δημόσιο σε βάθος 15ετίας και 10 εκατ. ευρώ θα έβαζε το Ωνάσειο Ίδρυμα, το οποίο και θα ενσωματωνόταν. Η Ν.Δ. κέρδισε, όμως, τις εκλογές και έτσι η διαδικασία δεν προχώρησε.