Στήριξη Τουσκ στην Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα
Τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφορικά με την έκνομη τουρκική παρεμπόδιση του γεωτρύπανου «Σαιπέμ 12000» της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, το Σαββατοκύριακο.
Για το θέμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τουσκ με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επίσης, την κάλεσε να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να τηρεί «ίσες αποστάσεις», αφού προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».
Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την αναγνώριση του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Παράλληλα, δήλωσε ότι το Φόρεϊν Όφις θεωρεί ότι «θα έπρεπε να αναζητούνται τρόποι, με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογανανθράκων να μπορεί να στηρίξει αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».
Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο έφθασε ένας εκ των αντιπροέδρων του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η κάθοδος αντιπροσωπείας της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της πλατφόρμας. Η εταιρεία εκφράζει έκπληξη για την τουρκική ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως «δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η ΕΝΙ ήδη δραστηριοποιείται σε μεγάλο βάθος στην κυπριακή ΑΟΖ». Έχουμε ήδη προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ανέφερε ο κύριος Ντεσκάλτσι.
Χθες βράδυ, η Λευκωσία προέβη σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό γενικό γραμματέα, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, με τον οποίο συζήτησε την παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους.