Στις αμερικανικές τράπεζες… λεφτά υπάρχουν!
Ενθουσιασμό και προβληματισμό ταυτόχρονα προκάλεσαν τα αποτελέσματα του νέου γύρου των stress test που υπέβαλε η Federal Reserve σε εγχώριους και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Και η απόσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης διευρύνθηκε, τουλάχιστον στον τραπεζικό κλάδο, με τις αμερικανικές τράπεζες να «πετάνε», και να ετοιμάζονται να επιβραβεύσουν «χοντρά» τους μετόχους τους, και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αντιθέτως, να τρικλίζουν.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, το σούσουρο σήμερα επικεντρώνεται βεβαίως στο γεγονός ότι η Fed «έκοψε» την κορυφαία ισπανική Banco Santander και τον αμερικανικό βραχίονα της Deutsche Bank. Ο αμερικανικός βραχίονας της Santander έγινε ο πρώτος όμιλος που έχει τη θλιβερή πρωτιά να υπολείπεται των επιπέδων που επιθυμεί η Fed επί τρία συνεχόμενα χρόνια, όμως είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται κυρίως στις αδυναμίες του γερμανικού κολοσσού.
Μπορεί, άλλωστε, τα προβλήματα της Deutsche να είναι ευρέως γνωστά, όμως είναι διαφορετικό να επιβεβαιώνονται επισήμως από τα λίαν επίσημα χείλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας και να παραπέμπουν σε νέες… περιπέτειες για τον γερμανικό κολοσσό. Σημειωτέον δε, ότι η γερμανική τράπεζα είχε βρεθεί κάτω από τον πήχη της Fed και στα περσινά stress tests.
Στο ανακοινωθέν της η Fed υιοθετεί ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα για τους ευρωπαϊκούς ομίλους επισημαίνοντας ότι παρουσιάζουν εκτεταμένες και σοβαρές αδυναμίες, και ότι δεν έχουν επιδείξει ικανοποιητική πρόοδο σε σχέση με τα περσινά τεστ, παραπέμποντας σε ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της κεφαλαιοποίησης τους. Σημειωτέον δε, ότι η Fed έχει το δικαίωμα να επιβάλει σημαντικότατες κυρώσεις στις τράπεζες που επαναλαμβανόμενα αποτυγχάνουν στα τεστ της, και δεν ανταποκρίνονται στις συστάσεις της, αν και για την ώρα δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση για τυχόν κυρώσεις.
Στον αντίποδα, συνολικά 30 αμερικανικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της Fed, με κάποιες επιφυλάξεις να εκφράζονται μόνο για την Morgan Stanley, η οποία καλείται να καλύψει συγκεκριμένες αδυναμίες και να υποβάλει νέο πλάνο ανακεφαλαιοποίησης μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όμως, συνολικά η εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας είναι εξαιρετικά θετική και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ροή χρημάτων για επαναγορές μετοχών και μερίσματα.
Ενδεικτικά σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το ποσό που εκτιμάται ότι θα μοιράσουν οι αμερικανικές τράπεζες μπορεί να φτάσει τα 96(!) δισ. δολάρια, ποσό που είναι μακράν το μεγαλύτερο εδώ και χρόνια, παραπέμποντας σε εποχές προ της κρίσης. Πιο συγκεκριμένα δε, η Citigroup αναμένεται να διαθέσει για επαναγορές και μερίσματα περίπου 10,4 δισ. δολάρια, η JPMorgan Chase 17,4 δισ. δολάρια και η Bank of America περίπου 8 δισ. δολάρια. Εξέλιξη βεβαίως που ώθησε ανοδικά τις μετοχές τους.