Στις καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση τα πολιτικά δικαιώματα
Παρά τα όσα λέει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Ποινικού Κώδικα και το ζήτημα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων με αφορμή την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής η κυβέρνηση παραπέμπει το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.
Μάλιστα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ, καθώς και ο πρώην υπουργός Στ. Κοντονής που ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για εσωκομματικούς λόγους κυρίως, όπως και κανένας βουλευτής κανενός κόμματος στην αλλαγή των Κωδίκων επί νυν υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα δεν είπε τίποτα περί διόρθωσης του ΠΚ στο συγκεκριμένο θέμα που ψηφίστηκε παραμονές των εκλογών του 2019.
Η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση στο ζήτημα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή φάνηκε από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος προανήγγειλε τροποποίηση του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας ότι απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση, άρα η υπόθεση μεταφέρεται για το μέλλον.
“Μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Σήμερα, με τις αλλαγές αυτές βρεθήκαμε σε μια “γκρίζα” ζώνη όπου πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων”, είπε ο κ. Λιβάνιος μιλώντας στη Βουλή και πρόσθεσε “η νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε είναι, όταν έρθει η ώρα, να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα, καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων”.
Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι “ακόμα κι αν άλλαζε ο Ποινικός Κώδικας, δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τη συγκεκριμένη δίκη της Χρυσής Αυγής λόγω της μη δυνατότητας αναδρομικότητας. Άλλες υποθέσεις στο μέλλον, φυσικά μπορεί να τις καταλάβει”. Γι’ αυτό συνέχισε “αναδεικνύουμε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ευθύνεται για το γεγονός της μείωσης των ποινών, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον αυτή η ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Άρα, για να μην μπερδεύεται κανείς. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν σε εξέλιξη. Γνώριζαν, όταν αποφάσισαν να αλλάξουν τον Ποινικό Κώδικα, τι συνέπειες θα έχει, για τη συγκεκριμένη δίκη. Για τα υπόλοιπα, από εδώ και πέρα, θα δούμε”.
ΣΥΡΙΖΑ-Αυτοδίκαιη αποστέρηση δικαιωμάτων
Το θέμα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, μία ημέρα μετά την ιστορική καταδίκη της νεοναζιστικής συμμορίας του Νίκου Μιχαλολιάκου αναδείχθηκε σε κεντρικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στην τροπολογία που κατέθεσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης προτείνεται να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, η παρούσα τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.
Τροπολογία ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δική του τροπολογία κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής αναφορικά με το κώλυμα εκλογιμότητας προσώπων που έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Στην τροπολογία που υπογράφουν οι Ευαγγελία Λιακούλα, Γεώργιος Καμίνης, Βασίλειος Κεγκέρογλου, Χάρης Καστανίδης, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Γεώργιος Φραγγίδης προτείνεται να προστεθεί νέο άρθρο στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών “Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, ως εξής:
«Άρθρο ……
1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) προστίθεται νέα περίπτωση (δ), ως εξής:
«ότι δεν έχει καταδικασθεί για το αδίκημα της ένταξης ως μέλους ή διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα».
2. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) προστίθεται νέο εδάφιο, ως εξής:
«Η δήλωση της παρούσας παραγράφου περιέχει όλες τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 32».
3. Προστίθεται νέα παράγραφος 4 στο άρθρο 35 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), ως εξής:
«4. Συνδυασμοί κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στους οποίους συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της δημόσιας τάξης, καθώς και συνδυασμοί κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, από το καταστατικό, τη διακήρυξη αρχών, τη λειτουργία και την εν γένει δράση των οποίων προκύπτει ότι παραβιάζουν ή απειλούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν ανακηρύσσονται. Η παρούσα διάταξη ως προς τις συνέπειές της ισχύει από την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος αυτών που καταδικάστηκαν και ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίον εκδόθηκε η απόφαση».
ΚΚΕ: Συνολική καταδίκη
Τροπολογία κατέθεσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τους βουλευτές Θανάση Παφίλη, Μανώλη Συντυχάκη, Γιώργο Λαμπρούλη, Γιάννη Γκιόκα και Μαρία Κομνηνάκα να προτείνουν τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο για όλες τις εκλογές -εθνικές, τοπικές και ευρωεκλογές- “για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής”, όπως υπογραμμίζουν, για τη στόχευση της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουν.
Η τροπολογία προβλέπει:
– Τροποποίηση του άρθρου 5 του εκλογικού νόμου, ώστε να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν (σε όλες τις εκλογές, εθνικές και τοπικές και ευρωεκλογές) όσοι έχουν καταδικαστεί, ακόμα και με πρωτόδικη απόφαση, για τα εγκλήματα της συγκρότησης ή ένταξης και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187 Π.Κ.
– αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα δημοτικού άρχοντα με άμεση εφαρμογή όποιου έχει καταδικαστεί για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.
– αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του αιρετού οργάνου περιφερειακής διοίκησης, με άμεση επίσης εφαρμογή και
– αυτοδίκαιη έκπτωση ευρωβουλευτή από το αξίωμά του αν καταδικάστηκε (ακόμα και πρωτόδικα) για τα εγκλήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.
Α.Μ.