Στο κατώφλι του 2021
Με βάση μάλιστα την τελευταία δημοσκόπηση του έτους από την εταιρεία MRB:
– η λέξη “Φόβος” σε ποσοστό 54 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η “Ελπίδα” με ποσοστό 37,9 %, η “Οργή” με 37,3 % και η “Ντροπή” με 28, 4 %, ενώ ‘Περηφάνεια” νιώθει το 10,3%, και “Σιγουριά” το 9,6%
– επίσης το 63,8 % απαντά “Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα”, σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα “Πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας”, ενώ μόλις το 9,8 % απαντά “Πολύ καλά-Αρκετά καλά”.
– και στο ερώτημα, “πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας”, το 69,8 % απαντά “Πολύ κακή – κακή” και μόλις το 7,5 % απαντά “Πολύ καλή-καλή”.
Με άλλα λόγια το 2020 κλείνει με τους 2 στους 3 πολίτες να νιώθει ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον ένεκα της πανδημίας και των επιπτώσεων της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαιτίας της αδυναμίας της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξακολουθεί όμως να προηγείται με “διαφορά ασφαλείας” στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Αλ Τσίπρα.
Η νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στήριξη και των “καλοταϊσμένων” ΜΜΕ, έχουν πάρει 22 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα και θα πάρουν άλλα 18,5 εκατ. ευρώ για το …”καλό μας”, ευελπιστεί σε αντιστροφή του κλίματος που διαμορφώνεται εις βάρος της ποντάροντας στα εμβόλια και στην προσδοκώμενη “ανοσία της αγέλης” στο υγειονομικό σκέλος και όχι μόνο.
Χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στη βάση του σεναρίου “2 + 4”, πριν οι επιπτώσεις της πανδημίας γίνουν χειρότερες από την ίδια την πανδημία και με την Τουρκία εν εξάλλω καταστάσει!
Το 2021 μπορεί για τις πολιτικές ηγεσίες και τις ελίτ του κόσμου και της χώρας να σημάνει την αρχή του τέλος της πανδημίας και συνάμα τη αρχή της μετα κορονοϊού εποχής. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο οι πολίτες γονατισμένοι από την υπερδεκαετή κρίση ιδιως στη χώρα μας και με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα σε καθεστως “γύψου” μπορούν να αισιοδοξούν σε καλύτερες μέρες.
Η κρίση αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι ευκαιρία για τους έχοντες και κατέχοντες. Οι υπόλοιποι όπως πάντα ιστορικά ένα δρόμο έχουμε: να σπάσουμε τις σύγχρονες αλυσίδες που μας κρατάνε δεμένους στο όνομα μια επίπλαστης ανάπτυξης και ευημερίας φτιαγμένης για λίγους και εκλεκτούς.