fbpx

Στο σφυρί τα γραφεία της ΑΣΤΥ Α.Ε. στη Συγγρού

0 171

Τα γραφεία που στο παρελθόν στέγαζαν τα headquarters της ξενοδοχειακής εταιρείας ΑΣΤΥ Α.Ε., του βραχίονα των τουριστικών δραστηριοτήτων της κυπριακής οικογένειας Παρασκευαΐδη στην Ελλάδα, είναι παρατημένα και αυτό αποτυπώνεται στην εξωτερική τους όψη.

Η οικογένεια Παρασκευαΐδη μεταξύ άλλων, συνέδεσε το όνομά της με ένα από τα γνωστότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, το Ledra Marriott hotel, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαϊδη ενώ τη διαχείρισή του για τρεις δεκαετίες είχε αναλάβει η αλυσίδα Marriott International, η οποία, ωστόσο αποφάσισε να αποχωρήσει τον φθινόπωρο του 2013.

Η αποχώρηση της Marriott, η οποία οδήγησε στη μετονομασία του πολυτελούς ξενοδοχείου σε Athens Ledra, έπαιξε από ό,τι φαίνεται καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του κεντρικού ξενοδοχείου καθώς λίγο καιρό αργότερα και πιο συγκεκριμένα την άνοιξη του 2014, η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία, ΑΣΤΥ Α.Ε., κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία το 2013 είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών της τάξεως των 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ το 2012, καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές ζημιές, οι οποίες το 2013 διευρύνθηκαν στα 2,81 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,78 εκατ. ευρώ που είχε σημειώσει στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Οι αρνητικές επιδόσεις σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο ύψος των υποχρεώσεων, οι οποίες άγγιζαν τα 55 εκατ. ευρώ, κατέστησαν μονόδρομο τη διαδικασία του πλειστηριασμού για το ξενοδοχείο, το οποίο-ύστερα από κάποιες ανεπιτυχείς προσπάθειες με αρχικό τίμημα να είχε οριστεί στα 48 εκατ. ευρώ-πέρασε τελικά στο χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού ομίλου Hines το καλοκαίρι του 2017 έναντι ποσού 33,05 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το τουριστικό κατάλυμα, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Grand Hyatt Athens.

Το χαρτοφυλάκιο της ΑΣΤΥ, η οποία συστάθηκε το 1977 δεν περιοριζόταν μόνο στο ξενοδοχείο καθώς περιλάμβανε και άλλα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το πολυώροφο κτίριο γραφείων, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πύρρας 4 στη θέση Άγιος Σώστης στον Νέο Κόσμο έναντι του πρώην Ledra Athens.

Το εν λόγω ακίνητο, στο οποίο μέχρι και σήμερα εμφανίζεται να έχει την έδρα της η ΑΣΤΥ αν και είναι κλειστό και εγκαταλελειμμένο, βγαίνει για δεύτερη φορά στο σφυρί στις 6 Απριλίου καθώς είχε προηγηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου μια πρώτη προσπάθεια για να βρεθεί ενδιαφερόμενος πλειοδότης, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 1,402 εκατ. ευρώ ενώ επισπεύδουσα είναι η CEPAL Hellas. Πρόκειται για ένα κτίριο γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφανείας 1.419,33 τ.μ., το οποίο έχει κατασκευαστεί σε ένα ενιαίο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, συνολικής έκτασης 383,40 τ.μ., που προήλθε ουσιαστικά από τη συνένωση δύο όμορων οικοπέδων.

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, πέντε ορόφους και δώμα ενώ στο ισόγειο αναπτύσσονται τέσσερα καταστήματα, καθένα από το οποίο διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Πύρρας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, κατά την εξωτερική αυτοψία που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι “η κατάσταση συντήρησης και διατήρησης του κτιρίου είναι ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη το έτος κατασκευής (τοποθετείται στο έτος 1983) και τις κατασκευαστικές προδιαγραφές του κτιρίου”.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο βγήκε στο σφυρί και τελικά άλλαξε χέρια και ένα άλλο ακίνητο που ανήκε στην ΑΣΤΥ, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Πύρρας 6-8 με το ποσό της κατακύρωσης να κλείνει στα 814.253 ευρώ έναντι τιμής πρώτης προσφοράς 525.000 ευρώ.

Εκτός, όμως, από τις τουριστικές της δραστηριότητες, η οικογένεια Παρασκευαϊδη έχει να επιδείξει μακροχρόνια παρουσία και στον κατασκευαστικό κλάδο σε Ελλάδα, Κύπρο και Μέση Ανατολή καθώς επί πολλά έτη αποτελούσε το P στην J&P AVAX, πλέον μόνο AVAX.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More