Στο τραπέζι των συνομιλιών Γαλλία και Βρετανία για τους μετανάστες της Μάγχης
Συνομιλίες ξεκινούν σήμερα στο Παρίσι μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας με στόχο τη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης που ειδικά τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα Στενά της Μάγχης.
Οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τη βόρεια Γαλλία προς τη Βρετανία, οι οποίοι διασχίζουν τα Στενά είτε κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά είτε στα φέριμποτ, αποτελούν μόνιμο πρόβλημα. Όμως, το καλοκαίρι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το πρόβλημα φουντώνει καθώς πολλοί επιλέγουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι ακόμη και με μικρές βάρκες.
Πραγματικά, το τελευταίο διάστημα οι βρετανικές αρχές διαπίστωσαν κάθετη αύξηση στις αφίξεις μεταναστών μέσω θαλάσσης, με αποτέλεσμα πέρα από το λιμενικό να αναλάβουν δράση και οι ένοπλες δυνάμεις. Μόνο μέσα στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου εντοπίστηκαν πάνω από 650 άτομα, μεταξύ τους βρέφη και ασυνόδευτα παιδιά.
Η συντηρητική κυβέρνηση Τζόνσον έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο ζήτημα. Μάλιστα, κόντρα στα αιτήματα πολλών ανθρωπιστικών δυνάμεων, χθες ανακοινώθηκε η δρομολόγηση σκληρότερης νομοθεσίας για το καθεστώς των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα με πλωτά μέσα από τη Γαλλία. Ωστόσο επί τάπητος βρίσκεται η ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τις γαλλικές αρχές, με στόχο πολλοί από τους μετανάστες να μην μπορούν να κινηθούν πέρα από το Καλαί.
Για το σκοπό αυτό ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Φίλπ θα μεταβεί σήμερα στο Παρίσι για να ξεκινήσει διάλογο με τις γαλλικές αρχές προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική απώθησης των μεταναστών. Με λίγα λόγια το Λονδίνο θέλει από τους Γάλλους να σταματούν τους μετανάστες πριν περάσουν τα Στενά, κάτι ωστόσο που σημαίνει πως, αν δεν μπορούν να διασχίσουν τη Μάγχη, θα πρέπει να παραμείνουν στο γαλλικό έδαφος ή να επαναπροωθηθούν πίσω στις πατρίδες τους.
Προφανώς η επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη και σίγουρα δεν θα είναι φτηνή για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να πληρώσει το… λογαριασμό.
Η βρετανική πλευρά ισχυρίζεται πως έχει ήδη καταβάλει πάνω από 100 εκατ. στερλίνες στους Γάλλους, τα προηγούμενα χρόνια για να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές. Όμως, το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου να υποστηρίζουν πως το Παρίσι ζητά το λιγότερο άλλες 30 εκατ. στερλίνες, με στόχο να διαθέσει επιπλέον προσωπικό και μέσα για τις περιπολίες στα Στενά.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι και πολιτικό, καθώς ουσιαστικά καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν θέλει επιπλέον μετανάστες στο έδαφος της για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Και ειδικά για τους Γάλλους είναι προφανώς εύκολο να κάνουν τα… στραβά μάτια αφήνοντας τους μετανάστες να περάσουν στη Βρετανία, που είναι και ο τελικός προορισμός για τους περισσότερους.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ανησυχούν πως αν οι διμερείς συνομιλίες για το ακανθώδες αυτό ζήτημα δεν πάνε καλά και το κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων «στραβώσει», θα ρίξει βαριά σκιά και στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για την ολοκλήρωση του Brexit στα τέλη της χρονιάς εντείνοντας τις ενστάσεις που ήδη εγείρει το Παρίσι.