Στο τραπέζι του διαλόγου Μητσοτάκη-Τραμπ η «αγορά του 21ου αιώνα»!
Σε ταξίδι για… δουλειές φαίνεται πως βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο αποτέλεσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της FMVoice, αυτό που χαρακτηρίσαμε προ ημερών στην εφημερίδα μας ως την «αγορά του 21ου αιώνα», η οποία μάλιστα δεν εξαντλείται στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στα οποία έκανε χθες αναφορά ο πρωθυπουργός.
Την ώρα που οι πολεμικές βιομηχανίες, αμερικανικές και μη, στήνουν το δικό τους πάρτι με τις μετοχές τους στα διεθνή χρηματιστήρια να βρίσκονται στα ύψη λόγω της πολεμοχαρούς διάθεσης του Αμερικανού προέδρου και του Πενταγώνου (βλέπε Ιράν), ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ουάσιγκτον και φέρεται έτοιμος να παραγγείλει μια μεγάλη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών και drones, διακινδυνεύοντας τα μελλοντικά πλεονάσματα στο όνομα των αμυντικών δαπανών και αφήνοντας επί της ουσίας κατά μέρος τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του περί φοροαπαλλαγών τα επόμενα χρόνια.
Η εφημερίδα «F&M Voice» από τις 19 Δεκεμβρίου στο βασικό θέμα της «Μαύρης Λίστας» είχε γράψει ότι «ο Ερντογάν δίνει την αφορμή για αγορές νέων όπλων ύψους 4,7 δισ. ευρώ» κρούοντας, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου: «Ξεχάστε τις φοροαπαλλαγές! Έρχεται η αγορά του 21ου αιώνα».
Έδωσε, έτσι, πρώτη τον τόνο των εξελίξεων με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, που δίνει πράγματι στον Κυρ. Μητσοτάκη την αφορμή να προχωρήσει σε τεράστιου ύψους deal για όπλα και μάλιστα, χωρίς ουσιαστικά να μπορεί κανείς να του ασκήσει κριτική, αφού θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι και «προδότης»!
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στο καθιερωμένο εορταστικό γεύμα με τους δημοσιογράφους πριν από λίγες μέρες, έβαλε και επισήμως πλέον στο τραπέζι το θέμα της ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, εκτός βέβαια από την ψηφισμένη αναβάθμιση των F-16, στο όνομα της αμυντικής θωράκισης της χώρας λόγω και της ολοένα αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
«Εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα εξετάσουμε σοβαρά να αγοράσουμε F-35, γιατί είναι τα πιο έτοιμα και σύγχρονα της αγοράς», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, ενώ και στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αποκάλυψε, παραμονές της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ότι το ζήτημα θα είναι από αυτά που θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο. Το επιβεβαίωσε και χτες στις λίγες λέξεις που πρόλαβε να αρθρώσει ενώπιον των δημοσιογράφων, που λόγω επικαιρότητας κατέκλυσαν με ερωτήσεις τον Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μονοπωλήσει τον λόγο.
Σημειώνεται και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον ότι από κανένα αρμόδιο και σχετικό όργανο των Ενόπλων Δυνάμεων ή κυβερνητικό (ΓΕΑ, ΣΑΓΕ, ΚΥΣΕΑ) δεν έχει εκφραστεί επίσημο αίτημα ή απαίτηση για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους ούτε έχει γίνει κάποια αξιολόγηση σαν αυτήν που ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, πάντως, το F-35 είναι ένα αμφιλεγόμενο μαχητικό και ένα ακόμα πιο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που έχει δεχθεί πολύ σκληρή κριτική στις ΗΠΑ, με πολλούς να λένε ότι ο μόνος λόγος που προχωράει είναι η υπερεπένδυση που έχει γίνει πάνω του.
Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στα F-35 είχε γίνει και από τον Πάνο Καμμένο προ ετών, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στο τουρκικό πρόγραμμα των ίδιων αεροσκαφών, για να ακυρωθεί άμεσα από δηλώσεις στελεχών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς την ίδια στιγμή προωθείτο ο εκσυγχρονισμός των F-16, δεσμεύοντας το σύνολο των προβλεπόμενων κονδυλίων για τη Πολεμική Αεροπορία.
Όπως αναφέραμε και πρωτύτερα, η «αγορά του 21ου αιώνα» δεν εξαντλείται στα F-35.Στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένω αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν στον τομέα των drones».
Πλην των προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός στις «βαλίτσες» του έχει το νομοσχέδιο για τη νέα διμερή συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, όπως και τη Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό East Med, επιδιώκοντας να αναδείξει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και προώθησης των συμφερόντων των συμμάχων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στη ευρύτερη περιοχή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας είπε, μάλιστα, στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το 2019 πως «ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο “μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας».