fbpx

Στόλτενμπεργκ: Οι 30 ηγέτες των χωρών του NATO αποφάσισαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία

0 182

Ενώπιον των ευθυνών τους θα τεθούν η Ρωσία και η Λευκορωσία, η πρώτη ως επιτιθέμενος και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής των 30 ηγετών των χωρών – μελών της συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι χώρες – μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και αντιαεροπορικά συστήματα.

“Στόχος της Μόσχας είναι να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση στο Κίεβο”, είπε ακόμη.

Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι’ αυτό τον πόλεμο, ξεκαθάρισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ούτε πιο ασφαλής ούτε πιο σεβαστή μετά από αυτή την πράξη.

Οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η συμμαχία των 30 χωρών θα υπερασπιστεί “κάθε ίντσα” της νατοϊκής επικράτειας, εάν αυτή προσβληθεί.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι πρέπει άμεσα να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών τραπεζικών πληρωμών SWIFT ώστε να υποστεί ο Πούτιν και το καθεστώς του τον “μέγιστο δυνατό πόνο”.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας ανακοίνωσε την αποστολή και νέων στρατιωτικών μονάδων στη Λιθουανία, ενώ θα εξετάσει πιθανή αποστολή και άλλων δυνάμεων στις χώρες που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του NATO.

Λετονός υπ. Άμυνας: Η παρουσία αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα στον Πούτιν ότι πρέπει να μείνει μακριά

Η παρουσία αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Λετονία στέλνει ένα μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να μείνει μακριά, δήλωσε την Παρασκευή ο Λετονός υπουργός Άμυνας  Artis Pabriks,χαιρετίζοντας μια μικρή ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ομάδα των περίπου σαράντα μελών των αμερικανικών υπηρεσιών έφτασε από την Ιταλία νωρίς την Πέμπτη – πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερους από 300 στρατιώτες.

“Είμαστε μια μικρή χώρα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε για αυτό,”, δήλωσε ο Pabriks στους στρατιώτες στη στρατιωτική βάση Adazi την Παρασκευή.

Η Λετονία, μαζί με τους γείτονες της Βαλτικής Εσθονία και Λιθουανία, κάποτε κυβερνιόταν από τη Σοβιετική Ένωση. Από καιρό θεωρούσαν τη Ρωσία ως απειλή για την ασφάλεια. Αλλά σε αντίθεση με την Ουκρανία, οι τρεις χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, γεγονός που φέρνει εγγυήσεις ασφαλείας.

Η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ περιέχει ένα άρθρο για τη συλλογική άμυνα που αναφέρει ότι η επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα τα μέλη.

“Δεν φοβόμαστε ότι κάποιος μπορεί να εισβάλει σε εμάς, αλλά το μήνυμα ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ είναι μαζί μας και ότι άλλοι σύμμαχοι, από τους Καναδούς μέχρι τους Ευρωπαίους, είναι μαζί μας, είναι ένα καλό μήνυμα προς τον Πούτιν – μην τα βάζεις μαζί μας”, δήλωσε ο Pabriks.

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι ΗΠΑ έστειλαν τα στρατεύματα στη Λετονία, καθώς και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Λιθουανία και την Εσθονία. Ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα αποσύρουν 500 στρατιώτες στη Λιθουανία τον Απρίλιο, όπως είχε προγραμματιστεί.

Περίπου είκοσι αμερικανικά ελικόπτερα Apache προσγειώθηκαν στη Λετονία την Τετάρτη.

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More