Στους 21 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Έκτακτο σχέδιο δράσης ζητά ο ΙΣΑ
Την εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης των κινδύνων από τον ιό του Δυτικού Νείλου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μετά και τη δημοσίευση της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με την οποία 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταγραφεί 178 κρούσματα λοίμωξης, φέτος.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση κρουσμάτων από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου.
«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο ΙΣΑ, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «αυξάνονται οι περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφονται κρούσματα της ασθένειας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία» και καλεί τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο σχέδιο δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες.
Επίσης καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα «προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες». Επίσης να μεριμνήσει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ακόμη εφιστά την προσοχή, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.