«Σβήνουν» τον λιγνίτη με… νερά και βίαιες λύσεις
Οριστική ταφόπλακα βάζει η νέα κυβέρνηση στην υπόθεση του λιγνίτη, ενώ η λύση που βρίσκεται στα σκαριά για τη ΔΕΗ θα είναι -όπως όλα δείχνουν- και αστραπιαία και βίαιη.
Το γεγονός ότι η πρώτη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν με τον αρμόδιο για τα ενεργειακά υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, εκτός από τον συμβολισμό, στέλνει κι ένα ακόμη μήνυμα: Η λύση που θα επιλεγεί για τη ΔΕΗ θα βάζει τη σφραγίδα της στην πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, στην οικονομία, στην κοινωνία και στην καθημερινή ζωή.
Βίαιη λύση
Το ότι αυτή η λύση θα είναι βίαιη, προκύπτει και από τις έως τώρα δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος εντέχνως δεν ανοίγει τα χαρτιά του, αλλά φροντίζει να προετοιμάζει το έδαφος λέγοντας για παράδειγμα ότι «η ΔΕΗ έχει μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε επειγόντως», ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι το… σχέδιο σωτηρίας θα περιλαμβάνει τόσο την επιχείρηση, όσο και τους εργαζόμενους της…
Το σίγουρο είναι ότι, όπως ανέφερε η εφημερίδα «F&M Voice» την προηγούμενη Πέμπτη, το επιτελείο του κ. Χατζηδάκη διαθέτει εμπειρία από παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς είχε χειριστεί το θέμα της Ολυμπιακής. Κι όλοι γνωρίζουμε τι αποτέλεσμα είναι, τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους εργαζόμενους της!
Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία έχει κακό παρελθόν με παρόμοιες λύσεις, εάν αναλογισθεί κανείς το τι έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά στην υπόθεση της ΕΡΤ…
Διαγωνισμός τέλος
Σήμερα, εξάλλου, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αφορά στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Θεωρείται βέβαιο ότι και αυτή η δεύτερη προσπάθεια αποεπένδυσης θα στεφθεί με πλήρη… αποτυχία, καθώς, υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς να γνωρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης, κανείς επενδυτής δεν θα εμφανιστεί στη διαδικασία.
Αντίθετα, σε επόμενη φάση, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μαζί με το… κάρβουνο, θα βγουν στο σφυρί και υδροηλεκτρικές μονάδες, κάτι που κατάφερε να αποτρέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελούν τα πιο πολύτιμα και κερδοφόρα πάγια της ΔΕΗ. Οι ιδιώτες επενδυτές επιδιώκουν διακαώς να τα θέσουν υπό τον δικό τους έλεγχο, καθώς η τιμή τους θα είναι εξαιρετικά συμφέρουσα, τη στιγμή κατά την οποία στον δημόσιο διάλογο η ΔΕΗ εμφανίζεται -εντέχνως- ως μία χρεοκοπημένη επιχείρηση, που δεν έχει μέλλον. Η δε, κατασκευή ενός νέου υδροηλεκτρικού απαιτεί τεράστια κεφάλαια, κάτι που κανείς -εγχώριος ή ξένος- επενδυτής δεν θα τολμούσε να διαθέσει…
Το «σχέδιο Χατζηδάκη», λοιπόν, αναμένεται να μοιάζει ή να είναι πολύ κοντά από το αλήστου μνήμης σχέδιο Σαμαρά για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», που ακύρωσε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Μερίδιο αγοράς
Επιπλέον, ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα χειριστεί ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης το θέμα της μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική, καθώς ο υπουργός καταγγέλλει ως παράλογη τη συμφωνία της τότε κυβέρνησης με τους Θεσμούς, για υποχώρηση του ποσοστού σε επίπεδα κάτω του 50% και μάλιστα χωρίς οικονομικό όφελος για την επιχείρηση.
Εάν όντως ο κ. Χατζηδάκης διαφωνεί με όσα επέβαλαν οι ομοϊδεάτες του εκπρόσωποι των Θεσμών, θα πρέπει να επιδιώξει είτε παράταση του χρονοδιαγράμματος πέραν του 2020, όπως είναι σήμερα, είτε ένα άλλο σχέδιο, που να προστατεύει τα συμφέροντα της κρατικής επιχείρησης και ταυτοχρόνως να «ανοίγει» την αγορά στους ιδιώτες.
Δημοπρασίες
Παράλληλα, άμεσες θα πρέπει να είναι οι αποφάσεις και για το μέλλον των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς, αλλά στην ουσία έφεραν ακόμη μεγαλύτερες στρεβλώσεις, καθώς έτσι όπως διεξάγονται, είτε επιφέρουν βαρύ κόστος για τη ΔΕΗ (από εκεί, άλλωστε, προέρχεται ένα μεγάλο μέρος των ζημιών), είτε είναι ασύμφορες για τους ιδιώτες, καθώς δεν αφήνουν ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους…
Η ουσία της λύσης του προβλήματος βρίσκεται στον τρόπο διαχείρισης της -ούτως ή άλλως- πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. Οι αιφνιδιασμοί και οι βίαιοι τρόποι επίλυσης θα οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες συνθήκες, κάτι που δεν το θέλει ούτε ο πιο σκληρός ανταγωνιστής της ΔΕΗ, ούτε ο επενδυτής με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εμφανιστεί ως «λευκός ιππότης» στην επιχείρηση.
Ακόμη και μέσα στα «μπάνια του λαού» η οποιαδήποτε αιφνίδια και βίαιη λύση θα πυροδοτήσει εκρηκτικές αντιδράσεις. Και για αυτό ΔΕΝ θα ευθύνεται ο Τσίπρας!