Συγκρατημένη ανησυχία του Ευρωπαϊκού τύπου για την έλευση του Τραμπ
Η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αντιμετωπίζεται ως πηγή ανησυχίας στις Βρυξελλες οι οποίες διατηρούν ωστόσο χαμηλούς τόνους στα σχόλια τους.
Σε δηλώσεις του προς βελγική εφημερίδα ο υπουργος Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς διατυπώνει κάποιες ανησυχίες έναντι ορισμένων απόψεως του Τραμπ,όπως η στήριξη που έχει εκφράσει για το Brexit, η κριτική του έναντι της ΕΕ και οι θέσεις του για το ΝΑΤΟ.
Εντούτοις σημειώνει ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία «που συνηθίζει να διαπραγματεύεται και να κλείνει επωφελείς συμφωνίες».
Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι τον ανησυχεί «η διμερής οπτική» του νέου Προέδρου όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και τονίζει ότι από πλευράς ΕΕ είναι απαραίτητη η ανάδειξη της «προστιθέμενης αξίας» της Ευρώπης, μέσω αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση, την αμυντική συνεργασία, την κοινή εξωτερική πολιτική κλπ.
Στο θέμα των διεθνών εμπορικών σχέσεων, ο Ρέιντερς αναφέρει, τέλος, ότι δεν αναμένει μια ευρεία πολιτική προστατευτισμού από πλευράς ΗΠΑ, ενώ σημειώνει ότι το ζήτημα είναι η ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου μέσω κανόνων αποδεκτών από όλους, πρωτίστως με χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στην ΕΕ από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των εργαζομένων.
Λίαν επιφυλακτικός απέναντι στον Tραμπ εμφανίζεται πάντως στο σύνολό του ο σημερινός βελγικός Τύπος εκτιμώντας ότι η επόμενη τετραετία θα είναι γεμάτη εντάσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις.
Ενδεικτικά η De Morgen θεωρεί ότι η σημερινή επίσημη ανάληψη προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ σηματοδοτεί την έναρξη μιας τετραετίας συνεχών διαδηλώσεων και πορειών διαμαρτυρίας κατά του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα.
Κατά πόσον η αποδυναμωμένη πλέον ΕΕ θα καταφέρει ‘να σηκώσει το γάντι’ στις προκλήσεις Tράμπ ορθώνοντας ανάστημα, διερωτάται από την πλευρά της η De Tijd στο κύριο άρθρο της, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», από το χειρότερο δυνατό σενάριο ο απρόβλεπτος Tραμπ να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη και να καταφέρει να την διαλύσει, μέχρι και να αναθεωρήσει άρδην την διχαστική, «διαίρει και βασίλευε» πολιτική του.
Κρίσιμο κατά την εφημερίδα ερώτημα είναι κατά πόσον το Κογκρέσο θα επιτρέψει στον Tραμπ να εφαρμόσει την αμφιλεγόμενη πολιτική του.
Με την σειρά της η De Standaard διατυπώνει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο το ερώτημα κατά πόσον ο Trump είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα στον Λευκό Οίκο.
Η εφημερίδα εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την επάρκεια, αλλά και τη συνοχή της ομάδας που τον πλαισιώνει, παρατηρώντας ότι πολλοί από τους υπουργούς του έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τον ίδιο σε επίμαχα θέματα, με κοινό πάντως χαρακτηριστικό τους ότι δείχνουν να εμφορούνται από την αντίληψη ‘ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’.
Τέλος η εφημερίδα Le Soir αφιερώνει σύντομο δημοσίευμα όπου παρατίθενται σενάρια περί πρόωρης αποχώρησης, εκούσιας ή ακούσιας, του Tραμπ από το αξίωμά του.