Συλλογικές Συμβάσεις: Πρέπει να επιστρέψουν
*Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης
Η κυβερνητική εξαγγελία για δήθεν εκσυγχρονισμό του Κώδικα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΚΝΥΑΕ) είναι μία άτυπη συζήτηση που εξελίσσεται το τελευταίο δεκάμηνο δίχως τη συμμετοχή της πλευράς των εργαζομένων και έξω από τη λειτουργία του αρμόδιου οργάνου που είναι το Εθνικό Συμβούλιο ΥΑΕ.
Ενδεχόμενη αλλαγή του Κώδικα δίχως την προσαρμογή της χώρας μας στις κοινοτικές οδηγίες για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η ρύθμιση των θεμάτων ΥΑΕ σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ΥΑΕ (business as usual) ενώ οι συνθήκες εργασίας θα παραμείνουν επικίνδυνες, ανθυγιεινές και απαξιωτικές για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση εργατικών δυστυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Αποδίδουν πλήρως την απόλυτη δυστοπία στους χώρους εργασίας τόσο τα στοιχεία για τις ΣΣΕ όσο και για την ΥΑΕ. Όταν στον ιδιωτικό τομέα στην Ε.Ε. το 85% των εργαζομένων καλύπτεται από ΣΣΕ, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 29%. Παράλληλα σύμφωνα με την ΟΣΕΤΕΕ, μέχρι σήμερα, 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά. Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ΥΑΕ μεσοσταθμίζει ότι πάνω από 2500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας από επαγγελματικές ασθένειες.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από την Κυβέρνηση στην αναθεώρηση του Κώδικα Νόμων ΥΑΕ είναι:
1. Η επιστροφή στο καθεστώς των ΣΣΕ και η προσαρμογή της χώρας άμεσα, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στις ευρωπαϊκές οδηγίες
2. Η αποτύπωση της πραγματικής (ντροπιαστικής) κατάστασης στα θέματα ΥΑΕ.
3. Η ισχυρή θεσμική και επιχειρησιακή λειτουργία των αρχών με επιστροφή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας
4. Ο ουσιαστικός διάλογος Υπουργείου- Κοινωνικών Εταίρων με τη συμμετοχή και της εργατικής πλευράς
Κάθε άλλη διαχείριση στην αλλαγή του ΚΝΥΑΕ θα αποτελεί μία εξυπηρέτηση των κακών εργοδοτών και μία διευθέτηση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΥΑΕ.
Η ΥΑΕ δίχως εργαζόμενους είναι μία πρωτότυπη κενοφανής, ελληνική, αδιέξοδη προσέγγιση όταν σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
** γραμματέας ΥΑΕ ΓΣΕΕ, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΥΑΕ
Πηγή: Καθημεινή One VOICE