Συμφωνία των Πρεσπών: Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τον Μητσοτάκη
«Μέλι» έσταζε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για τη χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, καθώς αποτελεί μια ηγετική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Ζάεφ κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολύ σημαντική την οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.
Στη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Ζόραν Ζάεφ ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας, «πάντα με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Και, βεβαίως, ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει».
Τα ενδιαφέροντα, ωστόσο, είναι αυτά που είπε ο πρωθυπουργός της γείτονος αναφερόμενος συγκεκριμένα στις οικονομικές, ενεργειακές και επιχειρηματικές συμφωνίες που είναι μπροστά. «Είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Σήμερα το πρωί είχαμε την τελευταία σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα. Επομένως, η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού.
Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή. Όπως γνωρίζετε πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή.
Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους (…) Και σε αυτό το επίπεδο, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως είμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια, την πρωτεύουσά μας. Η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής».
Η κύρωση των συμφωνιών στη βουλή, ο Σαμαράς και το μυστήριο Καραμανλής
Ο Ζάεφ έδειξε τις δυνατότητες που ανοίγονται για την ελληνική επιχειρηματική επέκταση… αρκεί να κυρωθούν η σύσταση της επιτροπής οικονομικής συνεργασίας των δυο κρατών από τη βουλή, οι διευκρινήσεις για την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας και η διακρατική συμφωνία για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή… ο πονοκέφαλος του Μητσοτάκη!
Οι αντιδράσεις από την πλευρά της γαλάζιας Κ.Ο. είναι δεδομένες, όπως, και κυρίως, η αρνητική στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως εκφράστηκε και στη συνέντευξη του στην Καθημερινή, στην οποία βλέπει «εθνική ζημιά» στη συμφωνία των Πρεσπών και αυτό θα το δηλώσει στη βουλή όταν έρθουν τα τρια μνημόνια συνεργασίας.
Στον προβληματισμό πρέπει πλέον να συμπεριληφθεί και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που μετά την ηχηρή επανεμφάνιση του με αφορμή τα ελληνοτουρκικά και τη θέση Σημίτη, φέρεται να μην προτίθεται να παραβρίσκεται στη βουλή για τις συμβάσεις.
Το ότι το Μαξίμου δεν έχει αποφασίσει ακόμα αλλά αντίθετα ζυγίζει τα δεδομένα φαίνεται τόσο από τους ρυθμούς που επανέρχεται η «κανονικότητα» στη Βουλή, όσο και από τα όσα είπε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Οι συμφωνίες θα έρθουν στη Βουλή σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο» είπε χθες η κα Πελώνη.
Κι όλα αυτά την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για τη φυσική παρουσία των βουλευτών και την επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς της κοινοβουλευτικής ζωής «από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανοίξει την Οικονομία, τα σχολεία και ετοιμάζεται για τον τουρισμό» όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.