fbpx

Σύμπραξη ύψους 180 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ με την RWE

0 293

Με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράφηκε μια μεγάλη συμφωνία ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ δύο κορυφαίοι ενεργειακών ομίλων, της RWE και της ΔΕΗ που ένωσαν τις δυνάμεις τους στον τομέα των ΑΠΕ για να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης.

Μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., η RWE Renewables GmbH, με ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%, έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων».

Η εν λόγω επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εξασφαλιστεί, στο πλαίσιο πάντα του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με 90 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 54 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή, με την χρηματοδότηση να βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.

Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος περίπου 210 MWp, βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτορυχείου του Αμυνταίου. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα οι σχετικές εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί για να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα και πιο συγκεκριμένα την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Τα 5 έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά σε ένα χρόνο και κάτι από τώρα.

Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα. Μέσω της κοινοπραξίας τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 MWac). Η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.

Με όχημα το κοινό σχήμα

Το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών η εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός κοινού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2GW τα επόμενα χρόνια, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό. Η συνεργασία της ΔΕΗ με το γερμανικό κολοσσό θα ξεκινήσει από τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα από το Αμύνταιο, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τα πρώτα 200MW σε εκτάσεις της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή συμμετέχουν με 49% η ΔΕΗ και με 51% η RWE. Εκτός από τα πρώτα 200MW που βρίσκονται στη φάση της έναρξης κατασκευής, στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και της τεχνικής προετοιμασίας βρίσκονται ακόμη δύο έργα. Πρόκειται για ένα πάρκο 299MW και ένα ακόμη 450MW τα οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο έως τριών ετών.

Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο

Η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει στις ΑΠΕ περίπου 280MW έργων σε λειτουργία ενώ ακόμη 488MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή είναι έτοιμα για να κατασκευαστούν. Ακόμη 4GW θεωρούνται ως πρακτικά διασφαλισμένα. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται η εταιρεία να φτάσει τα 569MW καθώς βρίσκονται υπό κατασκευή τα 200MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, τα 50MW στη Μεγαλόπολη και ακόμη 39MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών.

Στους επόμενους 6 έως 18 μήνες η ΔΕΗ αναμένεται να φτάσει το 1,5GW εγκατεστημένης ισχύος. Μέχρι τότε αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή 65MW φωτοβολταϊκών στη Δ. Μακεδονία, 94MW στην Πτολεμαΐδα καθώς και 39,5MW αιολικών στη Δ. Μακεδονία. Τέλος αναμένεται η δημοπράτηση 210MW φωτοβολταϊκών στο Αμύνταιο και 550MW στην Πτολεμαΐδα.

Η καθαρή ενέργεια στο επίκεντρο του σχεδιασμού

Για το βασικό πυλώνα αυτών της πράσινης μετάβασης έκανε λόγο με αφορμή την συμφωνία ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας πως: «Μια σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει στο στόχο για επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μέσα στην άνοιξη, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επένδυση, συνολικού ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων και θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία. Η “πράσινη μετάβαση” είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει επείγουσες προκλήσεις, έχουν, ήδη, εισρεύσει στα κρατικά ταμεία άνω των 11 δισ. ευρώ από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο».

Από την δική του πλευρά ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, αναφέρθηκε σε μια μεγάλη, εμβληματική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζει σημαντικά έργα στον τομέα των ΑΠΕ, τη στρατηγική απολιγνιτοποίησης της χώρας και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στην νέα στρατηγική συμφωνία ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης τόνισε πως :”Η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τεχνολογιών αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου. Είμαι πεπεισμένος πως οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αποθήκευσης θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος την επόμενη δεκαετία παγκοσμίως”.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More