Συν… Fed και χείρα κίνει – Χωρίς νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης η αμερικανική ανάκαμψη αργεί

0 8

Η Fed έκανε ότι μπορούσε να κάνει και μοίρασε όποιες διαβεβαιώσεις μπορούσε να μοιράσει πριν κάνει, πλέον, ένα βήμα πίσω, περιμένοντας την κάλπη του Νοεμβρίου και την έκβαση τους πριν ξαναπάρει το… όπλο της. Η χθεσινή, άλλωστε, συνεδρίαση της FOMC ήταν η τελευταία μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, καθώς η κεντρική τράπεζα θέλει παραδοσιακά να τηρεί ουδέτερη στάση πριν τις εκλογές για να δείξει ότι δεν ανακατεύεται στην πολιτική αναμέτρηση.

Αυτό, ωστόσο, στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι το εξής: Ο Τζο Πάουελ και η παρέα του επανέλαβαν για πολλοστή φορά το μόνιμο, το τελευταίο διάστημα, μήνυμά τους προς το Κογκρέσο και το Λευκό Οίκο πως δηλαδή πρέπει επιτέλους να τα βρουν και να καταλήξουν στους όρους του νέου πακέτου βοήθειας, αν θέλουν πράγματι να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία.

Διότι τα όσα έχει πράξει ή προτίθεται να πράξει ακόμη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν επαρκούν, δίχως την παράλληλη δημοσιονομική στήριξη. Έτσι όσο η πολυπόθητη συμφωνία στην Ουάσιγκτον καθυστερεί, η ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης θα παραμένει δύσκολη.

Πραγματικά, όσο τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν αν Κογκρέσο και Λευκός Οίκος καταφέρουν τελικά να φτάσουν σε συμφωνία για τον αναγκαίο νέο γύρο των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης πριν το ορόσημο της κάλπης. Αυτό σημαίνει πως σταδιακά ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επί τα χείρω αναθεωρήσεις των προβλέψεων τους για την αμερικανική οικονομία, δεδομένου πως δίχως το πακέτο ο ρυθμός ανάκαμψης θα αρχίσει να χάνει ρυθμό ήδη από τα τέλη της χρονιάς και κυρίως στο πρώτο μισό του 2021.

Το μεγαλύτερο σημείο κινδύνου εντοπίζεται στα επίπεδα της εγχώριας κατανάλωσης, που απειλείται με κατάρρευση μετά το πάγωμα βασικών επιδομάτων που σχετίζονταν με τις συνέπειες της πανδημίας, όπως η απευθείας καταβολή 1.200 δολαρίων ανά άτομο και τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα. Δίχως τα επιδόματα αυτά, το πραγματικό εισόδημα εκτιμάται πως θα μειωθεί από 9,5% τον Ιούλιο κάτω από το 3% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Δεδομένης της επικείμενης κάλπης των προεδρικών αλλά και κοινοβουλευτικών εκλογών, λογικά οι πολιτικοί θα ήθελαν να έχουν τον κόσμο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ευχαριστημένα. Όμως, το μέγεθος του ανταγωνισμού και του διχασμού μεταξύ των κομμάτων είναι τόσο μεγάλο, που όχι μόνο δεν καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά ήδη προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στην έτερη πλευρά με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος της αντιπαράθεσης να διαιωνίζεται.    

Χθες η Δημοκρατική επικεφαλής της Βουλής, Νάνσι Πελόζι φάνηκε ανοιχτή στην ιδέα να καθυστερήσει η διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου τον Οκτώβριο, ήτοι εν όψει των εκλογών, μήπως τελικά τα δύο κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας πριν την κάλπη. Μάλιστα, μια διακομματική ομάδα περίπου 50 μετριοπαθών βουλευτών και από τα δύο κόμματα κατέθεσε τη δική της συμβιβαστική πρόταση με ένα πακέτο στήριξης ύψους περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων. Όμως, τα άκρα σε κάθε πλευρά δεν φάνηκαν ευχαριστημένα.

Οι υπερσυντηρητικοί θέλουν το πακέτο να κινηθεί πολύ χαμηλότερα, ανησυχώντας για τον παρατεταμένο εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στοιχείων και τη διόγκωση του χρέους. Αντιθέτως η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών θέλει το πακέτο να είναι πολύ μεγαλύτερο, κρίνοντας πως οι ανάγκες στην κοινωνία είναι τεράστιες δεδομένης της συνεχιζόμενης πίεσης της πανδημίας. Και το αδιέξοδο συνεχίζεται…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More