fbpx

Συναγερμό στην κυβέρνηση προκαλεί ο ενεργειακός πόλεμος

0 98

Με μία λιτή ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι “υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας”, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη το τι θα κάνει με την πληρωμή του φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom και κατά πόσο θα πληρώσει σε ρούβλια, όπως απαιτεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου, χωρίς να αναφέρει σε ποιο νόμισμα θα γίνει η πληρωμή. “Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη” καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την έκτακτη σύσκεψη, με τον Γιάννη Οικονόμου να μην αποκλείει να συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα και να μείνει χωρίς ρωσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σημείωσε “Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αν μας κόψουν το φυσικό αέριο (σ.σ. η Ρωσία) ας πούμε στις 20-21/5, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα τώρα, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή”, με την επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς την Gazprom να είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Πάντως ερωτήματα προκύπτουν μετά και την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το είδος της βοήθειας της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία σε συνέχεια της απόφασης της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, την ώρα μάλιστα που υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την επάρκεια του φυσικού αερίου στη χώρα μας και παράλληλα με το ανεξέλεγκτο πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών και υπερ των παρόχων.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του Μαξίμου αναφέρεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ κατά την οποία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα”.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παράσχει φυσικό αέριο στη γειτονική χώρα έρχεται να επιβεβαιώσει και δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, σημειώνει ότι “η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βουλγαρία αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream”, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, ενώ το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο εν λόγω αγωγός μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Μαύρης Θάλασσας, Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι ήδη 4 ευρωπαϊκές εταιρείες, κόντρα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και συμφωνίες με τη Ρωσία, έχουν πληρώσει σε ρούβλια για την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία, σύμφωνα με το αίτημα της Μόσχας, όπως και άλλες 10 ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More