Συναγερμός στην Ευρώπη για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
Δασμούς 25% στον χάλυβα και στον αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ, προτίθεται να επιβάλει από σήμερα Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα για να παρακολουθήσει το Super Bowl.
Και όχι μόνο αυτό: είπε επίσης ότι την Τρίτη ή την Τετάρτη θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τους αμοιβαίους δασμούς στους οποίους αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
«Πολύ απλό, μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε», είπε ο Τραμπ την Κυριακή και μάλιστα πρόσθεσε πως θα τεθούν σε ισχύ «σχεδόν αμέσως».
Το σχέδιο αμοιβαίων δασμών θα εφαρμοστεί σε όλους τους εμπορικούς εταίρους, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά ορισμένες χώρες που ήδη επιβάλλουν παρόμοιους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που οι ΗΠΑ χρεώνουν στα προϊόντα τους ενδέχεται να μην αλλάξουν πολύ. Οι δασμοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα ισχύουν σε κάθε χώρα που εξάγει τα μέταλλα στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε αναγγείλλει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε ημιαγωγούς υπολογιστών, φαρμακευτικά προϊόντα, χαλκό, εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στα μέσα Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνει η WSJ, όταν ο Τραμπ μετέθεσε χρονικά την επιβολή δασμών σε Καναδά και ΗΠΑ για 30 ημέρες, την προηγούμενη εβδομάδα, αφού εξασφάλισε ανταλλάγματα σε σχέση με το μεταναστευτικό και το λαθρεμπόριο φαιντανύλης, πηγές προσκείμενες στον αμερικανό πρόεδρο προειδοποιούσαν ότι πλησιάζουν περισσότεροι δασμοί – και δεν θα αποφευχθούν τόσο εύκολα.
Οσο, δε, για τους δασμούς 10% στις εισαγωγές από Κίνα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως θα μπορούσαν να αρθούν εάν σημειωθεί «σοβαρή πρόοδος» για τη φαιντανύλη κατά την επικείμενη συνομιλία Τραμπ – Σι.
Σε κάθε περίπτωση, νυν και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο ένα μικρό κομμάτι της εμπορικής ατζέντας του.
ΕΕ και Νότια Κορέα στο στόχαστρο του Τραμπ
Οι νέοι δασμοί από την Ουάσιγκτον αναμένεται πως θα πάρουν ώθηση τις επόμενες εβδομάδες από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εμπορίου από τον υποψήφιο Χάουαρντ Λούτνικ, ο οποίος θα ηγηθεί της εμπορικής ατζέντας.
Εκτός από τους δασμούς σε προϊόντα που ο Τραμπ ανέφερε ήδη, όπως οι ημιαγωγοί, κύκλοι προσκείμενοι στον αμερικανό πρόεδρο προειδοποιούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νότια Κορέα βρίσκονται επίσης στη γραμμή πυρός λόγω φόρων, κανονισμών και κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ όπως η Google της Alphabet.
«Νομίζω ότι η Ευρώπη εντάσσεται σε έναν τεράστιο εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα ανεχτεί τέτοιου είδους ενέργειες εναντίον των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών».
Ο Τραμπ επαναλαμβάνει όλο το τελευταίο διάστημα ότι οι ΗΠΑ αγοράζουν περισσότερα από την ΕΕ από όσα της πουλάνε και είπε απείλησε ότι οι δασμοί στην ΕΕ «θα επιβληθούν σίγουρα».
Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες είδαν την απόφασή του να αναστείλει τους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό σαν ένδειξη ότι ο απώτερος στόχος του αμερικανού προέδρου δεν είναι να επιβάλει δασμούς: «Νομίζω ότι ενισχύει την αίσθηση σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού ότι τελικά θέλει να διαπραγματευτεί», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στη WSJ. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το πόσο γρήγορα επιτεύχθηκαν οι συμφωνίες με τον Καναδά και το Μεξικό, είπε ο ίδιος διπλωμάτης, προσθέτοντας: «όλοι περίμεναν ότι θα χρειάζονταν περισσότερα παζάρια».
Έτοιμη να «πατήσει τη σκανδάλη» η ΕΕ
Πάντως, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα, δόθηκε η πρώτη απάντηση από την ΕΕ διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Ο Μπαρό είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ότι η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν θα πρέπει να διστάσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους απέναντι στις απειλές δασμών των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς εάν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσουν, ο Μπαρό είπε: «Φυσικά… Αυτό έκανε πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και εμείς απαντήσαμε. Θα απαντήσουμε ξανά».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για τους τομείς που θα επηρεαστούν από μια απάντηση, πρόσθεσε.
«[Η Επιτροπή] είναι έτοιμη να πατήσει τη σκανδάλη όταν έρθει η ώρα. Τώρα ήρθε αυτή η ώρα. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Αγώνας δρόμου για Καναδά και Μεξικό
Ανώτεροι μεξικανοί αξιωματούχοι δίνουν μάχη με τον χρόνο για να δείξουν ότι μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου φαιντανύλης και της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ. Αυτές είναι οι δύο απαιτήσεις του Τραμπ προκειμένου να παραιτηθεί οριστικά από τους γενικούς δασμούς του 25%.
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συμφώνησε να τοποθετήσει 10.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατά μήκος των συνόρων των 2.000 μιλίων, κάτι που ανώτεροι μεξικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κατευνάσει τον Τραμπ. «Η ανάπτυξη στρατευμάτων είναι κάτι που αγαπά ο Τραμπ», σχολίασε μεξικανός αξιωματούχος.
Ο στρατός και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Μεξικού ενίσχυσαν τα σημεία ελέγχου κατά μήκος των βασικών αυτοκινητοδρόμων και των συνοριακών hot spots μέσω της χώρας, συμβάλλοντας σε μείωση άνω του 80% των παράνομων διελεύσεων των συνόρων τους τελευταίους μήνες.
Αλλά η καταστολή του λαθρεμπορίου φαιντανύλης είναι πιο δύσκολη υπόθεση, γιατί η ουσία μπορεί να κρυφτεί σε μικρές ποσότητες και συνήθως μεταφέρεται από αμερικανούς υπηκόους που προσλαμβάνονται από συμμορίες για αυτήν τη δουλειά.
Οσο για τον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συγκάλεσε την Παρασκευή μια συνάντηση με ηγέτες επιχειρήσεων και εργαζομένων, λέγοντας πως «η παράταση 30 ημερών που μας δόθηκε είναι κάτι που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο, ο καναδός υπουργός οικονομικών θα πάει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Λούτνικ.
Ο Ο’Μπράιεν και άλλοι σύμμαχοι του Τραμπ λένε ότι οι επεισοδιακές απειλές δασμών είναι πιθανό να εμφανιστούν όποτε ο Τραμπ αισθάνεται ότι περιφρονείται από μια ξένη κυβέρνηση -ακόμη και για μη εμπορικά ζητήματα. Αλλά σε αυτές τις καταστάσεις, ο Τραμπ είναι πιο πρόθυμος να υποχωρήσει στους δασμούς εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, πρόσθεσε ο Ο’ Μπράιεν.