Συνάντηση – γρίφος Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Ν. Υόρκη
Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα απευθύνει την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου ενώ στη διάρκεια της παραμονής του θα έχει επαφές με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.
Ωστόσο, γρίφος παραμένει, η συνάντησή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ενώ το ραντεβού θεωρείται βέβαιο και σύμφωνα με πληροφορίες θα κλειστεί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβριου, ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί, με το Μαξίμου πάντως να καλλιεργεί προσδοκίες.
Κατά τη διάρκεια συναντήσεων του με ξένους ηγέτες, διεθνείς επενδυτές και ομογενείς και σε έναν κύκλο επαφών γενικότερα με γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας και λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα επιδιώξει να αναβαθμίσει το διεθνές προφίλ του, ενώ παράλληλα σύμφωνα τους συνεργάτες του θα επιδιώξει:
– να αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
– να αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
– να παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκτη μέσα σε ένα χρόνο, αφενός θα τονίσει εκ νέου τη σημασία της θετικής ατζέντας του ελληνοτουρκικού διαλόγου και αφετέρου θα ξεκαθαρίσει τις “κόκκινες γραμμές” ιδίως στα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται στη ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ θα κάνει αναφορά στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο “Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία”.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο τον κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας και το συντονισμό των ενεργειών τους, ενόψει των αναμενόμενων νέων εξελίξεων για το Κυπριακό.