fbpx

Συνεχίζει το ράλι το φυσικό αέριο – Στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα

0 104

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 4 μηνών, εξαιτίας των ανησυχιών για την προσφορά εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή με τις προμήθειες της Ρωσίας να βρίσκονται σε χαμηλά πολλών ετών, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με την Ασία, όπου οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης στενά τις εξαγωγές από τη Νορβηγία  όπου οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα απειλούν να μειώσουν την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η παραγωγή σε τρία κοιτάσματα άρχισε να διακόπτεται την Τρίτη, καθώς ξεκίνησαν οι απεργίες, ενώ προγραμματίζονται άλλες δύο στάσεις εργασίας τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής, οι παραγγελίες αποστολών που δημοσίευσε ο διαχειριστής δικτύου της Νορβηγίας δείχνουν ότι οι ροές είναι ελάχιστα τροποποιημένες για την Τρίτη. Αλλά οι απεργίες ενδέχεται να κλιμακωθούν την Τετάρτη και το Σαββατοκύριακο σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σε μια μισθολογική διαμάχη, σύμφωνα με ένα τοπικό συνδικάτο.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 6,4% στα 173,29 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο σημειώνει “άλμα” έως και 13%.

Έναν άλλο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο αποτελεί ο φόβος ότι ο αγωγός Nord Stream – βασική οδός της Ευρώπης για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία – δεν θα επαναλειτουργήσει μετά από 10 ημέρες συντήρησης οι οποίες ξεκινούν στις 11 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια πιθανότητα που ο μεγαλύτερος καταναλωτής της περιοχής, η Γερμανία, εξετάζει ήδη ως επιλογή.

Στο  μεταξύ, ο γερμανικός γίγαντας φυσικού αερίου Uniper SE βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση σχετικά με ένα πιθανό πακέτο διάσωσης ύψους έως και 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε ότι η κρίση του φυσικού αερίου κινδυνεύει να προκαλέσει κατάρρευση της αγοράς, παρόμοια με τον ρόλο της Lehman Brothers στη χρηματοπιστωτική κρίση.

“Απρόβλεπτη” Ρωσία

Οι εξελίξεις στην αγορά είναι δύσκολο να προβλεφθούν, δεδομένης της “απρόβλεπτης συμπεριφοράς εκ μέρους της Ρωσίας”, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τριμηνιαία του έκθεση για την αγορά που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη. “Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πλήρης διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου”, πρόσθεσε.

Μια πλήρης διακοπή της παροχής που θα γίνει μόνιμη είναι “το λιγότερο πιθανό σενάριο”, αλλά οι πιθανότητες να παραμείνουν μειωμένες οι ροές του Nord Stream είναι υψηλές, ανέφεραν από τη μεριά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, αυξάνοντας τις προβλέψεις τους για τις τιμές στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, οι αποστολές μέσω του αγωγού παραμένουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας, αφού η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.

Οι ροές από τη Γερμανία προς την Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal-Europe έπεσαν στο μηδέν νωρίς την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου, εν μέσω εποχικής συντήρησης στον σταθμό Mallnow μεταξύ των χωρών που έχει προγραμματιστεί για Τρίτη – Τετάρτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More