fbpx

Συνέδριο ΝΔ: Τα μηνύματα Σαμαρά και κορυφαίων στον “αυτοδύναμο” Μητσοτάκη

0 100

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί διαρκώς την αριστερά για συνέδρια “σοβιετικού” τύπου και αντίληψης, ωστόσο το 14ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ένα συνέδριο αποθέωσης του “ενός ανδρός αρχή”, αφού όλοι οι εκπρόσωποί του “επιτελικού κράτους” που πήραν το λόγο στάθηκαν στη… σωστή πλευρά της ΝΔ, την οποία αυτή την περίοδο και ενόψει πολιτικών εξελίξεων εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

“Μητσοτάκης-συσπείρωση-διεύρυνση προς το κέντρο” ήταν το συμπέρασμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο με βάση τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού εγκαινίασε μια μακρά προεκλογική περίοδο σε κλίμα πόλωσης, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα κορυφαια στελεχη του κόμματος έβαλαν στο στόχαστρό τους τον “λαϊκισμό” του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής η αντιπολίτευσης για “κοινωνικό σαμποτάζ” και θέτοντας το δίλημμα των εκλογών “πρόοδος ή συντήρηση” με τη ΝΔ να εκπροσωπεί την πρόοδο και τον ΣΥΡΙΖΑ τη συντήρηση.

Πέρα όμως από την αποθέωση του..”Μωϋσή” και της κυβέρνησης υπήρξαν ομιλίες στο Συνέδριο που ανέδειξαν και τις διαφορετικές οπτικές γωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ για τις πολιτικές εξελίξεις και τα προτάγματα των καιρών, αλλά και την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του κόμματος με συχνές αναφορές στον ιδρυτή Κ. Καραμανλή με έμφαση στον πατριωτικό και λαϊκό χαρακτήρα του κόμματος. Ειδικότερα:

– Όσον αφορά τη μάχη των ιδεών, είπε ο πρωην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, “Ενα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”. Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι – αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά…”. Επιχειρωντας για μια ακόμη φορά να εκφράσει τον αυθεντικό παατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης τόνισε “Θυμίζω, όμως, ότι υπάρχει το γνωστό “λόμπι του Κατευνασμού” στην Ελλάδα. Που έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, οι οπαδοί της εύκολης «τακτοποίησης» των εθνικών μας θεμάτων. Που ζητούσαν και επέμεναν, να μην πάρουμε πλοία ανοικτής θαλάσσης, και να μην υπογράψουμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Γιατί δεν έπρεπε, λέει, να εγκαταλείψουμε “το άρμα της Γερμανίας”! Δηλαδή μας έλεγαν, να μην πάμε με τη μόνη χώρα που μας στηρίζει ανοικτά – τη Γαλλία, για να μην εγκαταλείψουμε τη χώρα που δεν μας στήριζε – τη Γερμανία. Ωραία “πολιτική συμμαχιών”…!” και επισήμανε σε υψηλούς τόνους προς κάθε κατεύθυνση Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, μπαίνουμε στην τελευταία χρονιά των εκλογών. Που θα γίνουν με απλή αναλογική. Μια ακόμα ολέθρια επιλογή της Αριστεράς, γιατί οδηγεί σε ακυβερνησία. Ή σε αδύναμες και εξαρτημένες κυβερνήσεις. Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σήμερα, που κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν – να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό! Τις “Πρέσπες του Αιγαίου”! Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει! Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες! Οι ερχόμενες εκλογές είναι απολύτως κρίσιμες. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ! Θα ήταν πια, η επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα… Της τραγωδίας ως φάρσα! Όπως έλεγε και ο Μάρξ,για να με καταλάβει καλύτερα ο κ. Τσίπρας…”

– “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνεχιστής της παρακαταθήκης του Κωνσταντίνου Καραμανλή” ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης στα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας μεταξύ άλλων με αφορμή και την ουκρανική κρίση “Με ρωτούν γιατί δεν καθόμαστε στη μέση όπως άλλα κράτη και κοιτούν ανατολικά μας. Δεν υπάρχει δρόμος στη μέση, ο μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διεθνής νομιμότητα, και η Ελλάδα εκεί στέκεται πάντα” και προειδοποιώντας την Τουρκία ότι “δεν δεχόμαστε κανενός είδους απειλές και τετελεσμένα» και υπογράμμισε: «Θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλους, αλλά θα συνεχίσουμε να απαντάμε επί του πεδίου σε κάθε πρόκληση. Μερικοί στη γειτονιά μας πρώτα παρανομούν και μετά διαπραγματεύονται την παρανομία με ένα νόμιμο δικαίωμα δικό σου. Αυτά να τα ξεχάσουν.”.

– “Η παράταξη μας ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει ένα κλειστό «κλαμπ». Ένα μαυσωλείο. Από την πρώτη διεύρυνση που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978 ως και την διεύρυνση που κάνει σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης η ΝΔ αποτελεί την παράταξη όλων των Ελλήνων σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και υπογράμμισε ότι η πορέια της ΝΔ πρέπει να είναι θεμελιωμένη σε τρεις βασικές αρχές, αυτές που ορίζουν και πρέπει να ορίζουν τις πολιτικές της σύγχρονης Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς: Πρώτον, ο πολίτης να έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα περισσότερα από όσα κερδίζει παράγοντας. Αυτό σημαίνει χαμηλή, αλλά δίκαιη φορολόγηση. Δεύτερον, το κράτος να εποπτεύει τους μηχανισμούς της αγοράς και να προστατεύει τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων και τρίτον η οικοδόμηση ενός βιώσιμου, κοινωνικού κράτους που να μοιράζει με προσοχή, κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη τους πόρους του”.

– Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά “αυτή την πορεία της μεγάλης παράταξης του Εθνάρχη- ελπίζω κάποιοι να μην τον ξεχνάνε, πραγματικά να τον έχουμε μέσα στην καρδιά μας και στο μυαλό μας και αυτά που πρέσβευε, η σεμνότητα και η ταπεινότητα ήταν το πρώτο, και ο λιτός βίος επίσης. Είναι ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, τους δύο τελευταίους τους υπηρέτησα με τιμή και είμαι πολύ περήφανος, και τώρα ως Υπουργός και ως βουλευτής”.

– Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε “Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να μην ξανακυβερνήσει ξανά η Αριστερά. Αυτή η Αριστερά του λαϊκισμού, αυτή η Αριστερά που πάντα, όσο εμείς λέμε και το λέμε με υπερηφάνεια ότι η παράταξή μας είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτοί καταφέρνουν να είναι πάντα στη λάθος πλευρά της ιστορίας και δεν πρέπει ποτέ να τους αφήνουμε ούτε μία ίντσα ιδεολογικού χώρου για να κάνουν την προπαγάνδα τους. Δεν παραχωρούμε στην Αριστερά την κοινωνική ευαισθησία. Η παράταξη η λαϊκή, η παράταξη που ενδιαφέρεται για τον μέσο Έλληνα πολίτη, που ενδιαφέρεται για τον φτωχότερο Έλληνα πολίτη, που ενδιαφέρεται να μην αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του, ήταν πάντοτε η δικιά μας παράταξη”.

– “Η ατζέντα της ασφάλειας προφανώς δεν είναι μια ακροδεξιά ατζέντα. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Είναι έμπρακτη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησής μας. Είναι ανάγκη και δικαίωμα για όλους τους πολίτες” τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και σημείωσε ενόψει των πολιτκών εξελίξεων “Η πατρίδα και οι Έλληνες έχουν ανάγκη από τον Πρωθυπουργό της ευθύνης, των ανοιχτών οριζόντων, του μέτρου και της λογικής, τον Πρωθυπουργό του αποτελέσματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι ώρα για αποτυχημένα πειράματα. Τα έκαναν οι Έλληνες, διαψεύστηκαν τα πειράματα και απογοητεύτηκε πλήρως η κοινωνία από εκείνους. Όταν στο τέλος της τετραετίας έρθει η ώρα των εκλογών στα μεγάλα διλήμματα για τη χώρα, στο σταυροδρόμι της νέας εποχής, οι Έλληνες έχουν γνώση και κρίση και θα απαντήσουν θετικά”.

– Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θέτουμε τη χώρα σε κίνηση, αλλάζουμε σελίδα. Και κυρίως, δεν θα επιτρέψουμε και κάτι άλλο. Δεν θα επιτρέψουμε σε εκείνους που στο παρελθόν επένδυσαν στο διχασμό, σε ένα χρόνο από τώρα, όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές να επενδύσουν και σε κάτι άλλο. Όχι στην εναλλακτική πρόταση – γιατί αυτή δεν υπάρχει – αλλά στην ακυβερνησία, την ασυνεννοησία. Και ο καθένας από εμάς πρέπει να υποσχεθεί κάτι στον εαυτό του. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνήσει την Ελλάδα η ακυβερνησία, που μέσα από κόμματα και ομάδες θα συναινέσουν στην ασυνεννοησία. Όπως μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο το μεγάλο διακύβευμα ήταν η ανοικοδόμηση της χώρας μέσα από το σχέδιο Μάρσαλ, το δόγμα Τρούμαν και το έργο των δικών μας κυβερνήσεων, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της εποχής, μέσα από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, περνάει μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος που λέγεται Σχέδιο Ανάκαμψης, Ταμείο Ανάκαμψης”.

– “Το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ζητούμενο, λοιπόν, για αυτή την Κυβέρνηση, για αυτή την παράταξη και τη χώρα μας συνολικά είναι να θέσουμε ξανά σε λειτουργία τον ανελκυστήρα της κοινωνικής ανόδου, της κοινωνικής κινητικότητας, των ίσων ευκαιριών για όλες και για όλους ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών πεποιθήσεων, πραγματική ισονομία, πραγματική ισοπολιτεία, πραγματικές ευκαιρίες ανέλιξης για όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα μας” ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε “Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε μία πολιτική παράταξη και μία Κυβέρνηση φιλελεύθερη, πατριωτική, ευρωπαϊκή, λαϊκή και ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική. Μία Κυβέρνηση υπεύθυνη, ειλικρινή με όραμα για το παρόν αλλά και για το μέλλον της και τις νέες γενιές. Εργαζόμαστε καθημερινά για να επισκευάσουμε τον χαλασμένο ανελκυστήρα των κοινωνικών ευκαιριών στην Ελλάδα..”.

– “Σε αυτή τη σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και στον αυταρχισμό, ανάμεσα στο δίκαιο και στην στρατιωτική ισχύ, ανάμεσα στην ωμή βία και στο διάλογο, ο πρωθυπουργός, με ξεκάθαρο ευθύ και έντιμο τρόπο που σπανίζει στην εποχή μας έθεσε την Ελλάδα από την πρώτη κιόλας στιγμή στην πλευρά του δικαίου, στην πλευρά της Διεθνούς νομιμότητας και των ελεύθερων δημοκρατικών κοινωνιών και χωρών…Με σκοπό να υπηρετηθεί η Ειρήνη και η ασφάλεια…” σημείωσε ο τέως Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και τόνισε “Ανάχωμα σε αυτή τη νέα απειλή οι πολιτικές δυνάμεις της ευθύνης. Και στην Ελλάδα, ο μόνος εγγυητής για να σταθεί η χώρα μας όρθια αυτούς τους δύσκολους καιρούς για να προχωρήσει μπροστά με στρατηγικό σχεδιασμό, ενότητα και αυτοπεποίθηση, για να ενισχυθεί η κοινωνική μας συνοχή είναι η Νέα Δημοκρατία, που με τη συνετή καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστά εγγύηση για τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και ένα ασφαλές μέλλον”.

_ “Η Νέα Δημοκρατία υπό τις δημοκρατικά εκλεγμένες άξιες ηγεσίες των Γεωργίου Ράλλη, Ευάγγελου Αβέρωφ, Κώστα Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σταθερή στο πλαίσιο των ιδρυτικών της αρχών πάντα επίκαιρων αξιών και στρατηγικών κατευθύνσεων για τη χώρα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε “η Νέα Δημοκρατία θα συγκριθεί στις επόμενες εκλογές με ένα κόμμα που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση απολύτως ακατάλληλο για να κυβερνήσει τη χώρα, απολύτως ακατάλληλο. Ένα κόμμα που χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλα τις κραυγές, την εχθροπάθεια, το διχασμό και την βαθιά ανάγκη τους για να υπάρχει κάποιου είδους καταστροφή, κάποιου είδους ανωμαλία, όπως το λέει και η κυρία Αχτσιόγλου, για να μπορούν να έρθουν στην εξουσία”.

– “Ορθώς ετέθη το δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση”κατά τον ευρωβουλευτή και “στρατηγό της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τόνισε “Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε αυτά που θέλουμε να ξεχάσουμε. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε παρόντες και να σταματήσουμε αυτή τη λαϊκίστικη πολιτική, για να μπορέσουμε πράγματι να κάνουμε τα βήματα προόδου.Γιατί εμείς είμαστε οι καλύτεροι και είναι δεδομένο, φίλες και φίλοι. Δεν φοβόμαστε τη σύγκριση με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Την προκαλούμε. Και όπου θα γίνει η σύγκριση θα φανεί ότι η Νέα Δημοκρατία και η διακυβέρνηση της είναι πιο καλή, είναι πιο σωστή.Τώρα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνω εγώ για την Ελλάδα για να μην πάει η χώρα και πάλι πίσω. Τώρα πρέπει να φύγει το εγώ, τώρα πρέπει να ξαναμπεί το εμείς, τώρα είμαστε όλοι στρατιώτες”.

Οι εργασίες του Συνεδριου στο κατάμεστο από συνέδρους, παρατηρητές και επισκέπτες “Metropolitan Expo”, προσομοίαζε με “πασαρέλα” των εκπροσωπων του “επιτελικού κράτους” σε όλα τα επίπεδα και με εμφανές το άγχος τους στα “πηγαδάκια” για το αν θα ανασχηματιστού ή αν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, έκλεισε με τη δευτερολογία του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε εμφατικά την αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εκλογές.

“Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο εμπόδιο που μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, την απλή αναλογική που ψήφισαν αδίστακτα και αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή. Πρόβλημα είναι η κυβερνησιμότητα. Ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Είναι ο λόγος αρχής για τον οποίο η ΝΔ υποστηρίζει συστήματα που συνδυάζουν αναλογικότητα με αποτελεσματικότητα”, ανέφερε και πρόσθεσε “Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα με δεδομένη όμως την περιχαράκωση των άλλων κομμάτων αυτή η προοπτική παραπέμπει μόνο στην αυτοδΎναμη Νέα Δημοκρατία. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να παραμείνει μετέωρο και οι χρήσιμες επιλογές να χάνονται σε γραφεία και σε διαδρόμους και να συζητούνται, αντί να πραγματοποιούνται”.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός “Για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα κυρωθούν αργότερα στη δεύτερη κάλπη”.

Ασκώντας δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ είπε “Ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί. Η πιο απεγνωσμένη επίθεσή του θα είναι πιο σκληρή και χυδαία από ποτέ. Στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μπορεί να ονομαστεί κοινωνικό σαμποτάζ, ζητώντας εθνικές ευθύνες και για τη διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο. Παρουσιάζει μια εικόνα της δήθεν καταστραμμένης Ελλάδας και υπόσχεται με ένα νόμο και ένα άρθρο να ανακουφίσει τους πολίτες. Οι ανέξοδες υποσχέσεις ακούγονται καλά, αλλά φυλακίζουν μυαλά. Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται όμως. Είναι κάτι που το ζήσαμε, το πληρώσαμε, δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε. Η χώρα γύρισε σελίδα, όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εύκολο να λες όχι σε όλα και ναι στο τίποτα” και με αφορμή τα όσα λέει ο Αλέξς Τσίπρας για “λογαριασμι΄ςυ Μητσοτάκη είπε “Αυτή ήταν και θα είναι η τακτική τους, με επικεφαλής έναν αρχηγό, που δεν μπορεί να μετρήσει καλά καλά το κόστος των μέτρων που ανακοινώσαμε. Μιλά για λογαριασμούς Μητσοτάκη, δεν τολμά να μιλήσει για λογαριασμούς Πούτιν, που είναι η πραγματική αιτία των αυξήσεων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More