fbpx

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυρίαρχος ο Τσίπρας – Εκνευρισμός για τους 53+

0 181

Σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης και πορείας προς τη νίκη, ελπίδας και προοπτικής για πολιτική αλλαγή, όπως είναι το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι παραφωνίες δεν έλειψαν από τους γνωστούς μεμψίμοιρους της Ομπρέλας.

Θέλοντας να πάρουν τη… ρεβάνς από την ισοπεδωτική νίκη των προεδρικών στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, τα μέλη της Ομπρέλας πραγματοποίησαν την «απειλή» τους καταθέτοντας πρόταση απέναντι σε αυτήν του Αλέξη Τσίπρα ζητώντας την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής βάσει καταστατικού, και αυτήν του προέδρου από την ΚΕ.

Το σχετικό κείμενο κυκλοφόρησε λίγο μετά τις έξι και μισή, το οποίο έφερε τις υπογραφές των Ευκλ. Τσακαλώτου, Π. Σκουρλέτη, Δ. Βίτσα, Ν. Βούτση, Αν. Ξανθού, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Δ. ΠαπαδημούληΘ. Δρίτσα, Ν. Φίλη, Ρ. Σβίγγου και άλλων στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με τη σχετική εισήγηση να κάνει ο  Δημήτρης Βίτσας από το βήμα του Συνεδρίου.

«Η πρόταση μας είναι η Κεντρική Επιτροπή να βγαίνει όπως ορίζεται από το καταστατικό» είπε ο κ. Βίτσας ενώ για την εκλογή προέδρου συμφώνησε «να εκλεγεί ο πρόεδρο από το συνέδριο» για να καταλήξει στη στην πρόταση να στηθούν δυο κάλπες. Μια για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και μια για την εκλογή της ΚΕ».  Στο τέλος της ομιλίας του πρώην υπουργού άρχισαν οι διαμαρτυρίες από την πλευρά των προεδρικών. «Ακούμε τόση ώρα για τα διαδικαστικά. Σε λίγο θα έχουμε εκλογές, εσύ θα ψάχνεις για μέλη και οι υποψήφιοι για σταυρό», «ελάτε να τελειώνουμε, με έναν προς δέκα μέλη να εκλέξουμε πρόεδρο και ΚΕ» ακούστηκαν ανάμεσα στα άλλα από την πλευρά των προεδρικών.

Αποδοκιμασίες σε Τσακαλώτο – «Πυροσβέστης» Τζανακόπουλος

Σε αυτό το κλίμα επιχείρησε να παρέμβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας πως«δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι πακέτο» αναφερόμενος στις δυο κάλπες, συμπληρώνοντας πως  «αυτό που μας κάνει η Νέα Δημοκρατία» (πιθανώς να εννοούσε «μεικτά νομοσχέδια» με «μεικτά άρθρα» που άλλα ψηφίζει κι άλλα καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ), «εμείς δεν τα κάνουμε αυτά» για να εισπράξει τις αποδοκιμασίες των συνέδρων, αναγκαζόμενος να διακόψει.

Διαβλέποντας το πρόβλημα, ο γραμματέας του κόμματος Δ. Τζανακόπουλοςλειτούργησε πυροσβεστικά λέγοντας πως είναι «αυτονόητο δικαίωμα του συνόλου των μελών να ψηφίζουν για να εκλέγουν την ηγεσία του κόμματος» προσθέτοντας ότι η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για εκλογή της ηγεσίας από το σύνολο των μελών είναι «ενιαία, με αρχή μέση και τέλος».

Ωστόσο οι προεδρικοί είχαν ανασυνταχθεί και πέρασαν στην αντεπίθεση. Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης και Παύλος Πολάκης επεφύλασσαν «τροχιοδεικτικές» για τους συντρόφους της Ομπρέλας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασης Τσίπρα, πρόταση που πέρασε από την πλειοψηφία των συνέδρων με ανάταση της κάρτας.

Αρχικός αιφνιδιασμός

Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του κειμένου της Ομπρέλας αιφνιδίασε εν μέρει την προεδρική πλευρά. Η συντριπτική πλειοψηφία που είχε εξασφαλίσει στις εσωκομματικές για το Συνέδριο και η αναδίπλωση των μελών της Ομπρέλας έδειχαν ως το πιθανότερο σενάριο να μην εκδηλώσουν την αντιπρόταση τους. Έτσι όταν το απόγευμα εκδηλώθηκε η κίνηση, η Κίνηση Μελών και οι «προεδρικοί σύμμαχοι» ενεργοποιήθηκαν άμεσα, κυρίως για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η διάσταση απόψεων να πάρει διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voice, ο Αλέξης Τσίπρας, που εκνευρίστηκε από την κίνηση της αντιπολίτευσης, έδωσε σήμα κατευνασμού στον Δ. Τζανακόπουλο, ο οποίος και λειτούργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο την ώρα της έντασης. Επί της ουσίας όλοι κατανοούν ότι και αυτή η απόπειρα των 53+ έχει μόνο «σκοπό καταγραφής» όπως επεσήμαιναν έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου, παραπέμποντας στις αριθμητικές ισορροπίες του Συνεδρίου και στη μεγάλη εικόνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More