Συνεργασία Επιμελητηρίων με αρμόδια υπουργεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων
Σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων που θα έχουν ως στόχο την αξιοποίηση όλων των ψηφιακών εργαλείων προς όφελος του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων – μελών των ΕΒΕΑ, κατέληξε το Επιμελητήριο με τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τις ανακοινώσεις έκαναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που θα δώσει λύσεις σε πολλά, μείζονα, καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της δράσης «Αναβάθμιση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» πρότεινε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να αναλάβει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων την υλοποίηση των προβλεπομένων από τη σχετική δράση που αφορά στην εξοικείωση των εργαζομένων, στην τεχνολογική εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό των μεθόδων εργασίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά στην ενίσχυση 15.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και περιλαμβάνει την υλοποίηση ενεργειών διάγνωσης των εκπαιδευτικών αναγκών των ωφελουμένων, την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε επιλεγμένα θεματικά αντικείμενα (βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ, e-commerce, digital marketing, εφαρμογές λογισμικού, ιστοσελίδες κ.α.) για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και απόκτηση γνώσεων, καθώς και την πιστοποίηση των καταρτισθέντων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.
Την πρόταση αυτή έκανε δεκτή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι «τεχνολογίες χωρίς ανθρώπους είναι τεχνολογίες νεκρές. Αν αναπτύσσουμε τεχνολογίες, οι οποίες δεν διαχέονται στην καθημερινή λειτουργία του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεών μας, θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό» για να προσθέσει πως «η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται στο χάρτη, μπορεί να την καταστήσει αξιόπιστο κόμβο ώστε να διασυνδέσει αγορές που αφορούν περί τα 800 εκατ. ανθρώπων».
Ως εργαλείο, επισήμανε, θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρέχουμε 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις της χώρας εντελώς δωρεάν, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις του υπουργείου και στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι ήδη το προηγούμενο διάστημα, με το νόμο για τη λειτουργία των ΕΠΕ, που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή και με το νόμο περί ΑΕ που τίθεται σε εφαρμογή από την 1/1/2019, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων, καταργώντας τη γραφειοκρατία και μειώνοντας σημαντικά το διοικητικό κόστος.
Όπως ανέφερε, το υπουργείο ήδη επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τους συνεταιρισμούς, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, ενώ η εφαρμογή του νόμου για την ηλεκτρονική σύσταση εταιριών αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.