ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτεί τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων

0 2

Τροπολογία κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Σημειώνουν πως η δημοσίευση των πρακτικών πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την πραγματοποίησή τους, στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον με τη συγκεκριμένη τροπολογία ζητούν το Υπουργείο Υγείας στις περιπτώσεις που η χώρα έχει κηρυχθεί σε έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας (ιδίως όταν αντιμετωπίζει κατάσταση πανδημίας) να αποστέλλει στη Βουλή τα σχετικά πρακτικά. Αυτό για ενημέρωση των κομμάτων πρέπει να γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά τη διενέργεια κάθε συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής. Τέλος στη τροπολογία αναφέρεται ότι οι παραπάνω υποχρεώσεις δημοσιότητας των πρακτικών της Επιτροπής ζητείται να καταλαμβάνουν υποχρεωτικά και όσα έχουν ήδη συνταχθεί.

Νωρίτερα η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας «Στο Κόκκινο» σημείωσε πως «αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταψηφίσει τη σημερινή τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής ειδικών, επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί εν κρυπτώ και επικίνδυνα».

Ειδικότερα η Ολ. Γεροβασίλη τόνισε πως «καταθέτουμε στη Βουλή την τροπολογία για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ειδικής επιτροπής επιστημόνων. Συνέστησε αυτή η επιστημονική ομάδα τα μέτρα τα οποία τελικώς παίρνει η κυβέρνηση; Πιστεύω ότι και έχουν εργαλειοποιηθεί επιστήμονες και οι εισηγήσεις τους δεν εισακούστηκαν. Πιστεύω ότι φιλτράρονταν με κριτήριο το κυβερνητικό αφήγημα της τεράστιας επιτυχίας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Με γνώμονα την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης και όχι την ασφάλεια των πολιτών. Πολλά τα ερωτήματα και αναπάντητα εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση λοιπόν θα έπρεπε να δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα ώστε να πείσει ότι τα μέτρα που έλαβε ήταν όντως οι εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More