ΣΥΡΙΖΑ: Με διαφοροποιήσεις και παραιτήσεις πορεύονται στο διαρκές Συνέδριο
Δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που προέβλεψαν πως η παραίτηση Τσίπρα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και θα απελευθερωθούν όλοι ώστε να βάλλουν εναντίον όλων.
Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στην πολύωρη Πολιτική Γραμματεία, οι θέσεις που εξέφρασαν οι κορυφαίοι, οι απόψεις των τάσεων για το Συνέδριο που συγκρούστηκαν και έδωσαν μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει ενόψει εκλογής Προέδρου αλλά και τα ρήγματα μέσα στις ομάδες του κόμματος δείχνουν στα στελέχη πως μπροστά υπάρχει μια πολιτική έρημος να διαβούν.
Στα διαδικαστικά και στις αποφάσεις κατ’ αρχάς, και μετά την άρνηση της Όλγας Γεροβασίλη, οι συμμετέχοντες στην Π.Γ. συμφώνησαν στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελου ως επικεφαλής της Κ.Ο. και μεταβατικού προέδρου μέχρι τη διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη. Αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί η κα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Δ. Καλαματιανός και διευθυντής θα παραμείνει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Ν. Παππάς, Ν. Ηλιόπουλος και Θ. Τζάκρη. Οι θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αποτέλεσαν το πρώτο πεδίο διαφοροποίησης και σύγκρουσης καθώς η Ομπρέλα πρότεινε εκτός του Ν. Ηλιόπουλο, τους Γ. Ψυχογιό και Σ. Αναγνωστοπούλου.
Διχογνωμία, όπως ήταν φυσικό, σημειώθηκε και για το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου, καθώς «κατέβηκαν» τρεις προτάσεις. Η πρώτη κατατέθηκε από τη γραμματέα Ρ. Σβίγκου και αφορούσε την εκλογή ηγεσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου στις εργασίες του διαρκούς Συνεδρίου, που θα εκκινήσουν στα τέλη Αυγούστου. Η Ομπρέλα επανέφερε την πρόταση για άμεσες ενέργειες και εκλογή προέδρου μέσα στον Ιούλιο. Η τρίτη πρόταση, που χρεώνεται σε προεδρικούς, ήθελε την εκλογή προέδρου αργότερα, στο τέλος Φθινοπώρου, και αφού διεξαχθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να υπάρχει μια συνολική εκλογική αποτίμηση. Στην ψηφοφορία «πέρασε» η πρόταση της γραμματέως και αφορά στην σύγκλιση της Κ.Ε. του κόμματος το διήμερο 15-16 Ιουλίου, την υποβολή και έγκριση των υποψηφιοτήτων για την αρχηγεία και εν συνεχεία τη διενέργεια διαρκούς Συνεδρίου στο τέλος Αυγούστου με κορύφωση την εκλογή προέδρου αρχές Σεπτέμβρη.
«Σπασμένοι» οι προεδρικοί, σιγή ιχθύος από Ομπρέλα και υποψηφίους
Στο παρασκήνιο τώρα, που πολλά για το μέλλον διαφάνηκαν από τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία και τις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος. Στην Κίνηση Μελών καταγράφεται η πρώτη σοβαρή ρωγμή στις κοινές θέσεις. Ο Χρ. Σπίρτζης κατέβασε ξεχωριστή πρόταση, την οποία και αιτιολόγησε πως από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραιτηθεί αλλάζουν και όλα τα κομματικά δεδομένα, δηλαδή παύουν να ισχύουν τα κομματικά όργανα. Για αυτό και ο ίδιος παραιτήθηκε από μέλος της Κ.Ε. και της Π.Γ, καλώντας τους συντρόφους του να πράξουν το ίδιο. Παράλληλα ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου εκλογής προέδρου, το οποίο να περιλαμβάνει εξαντλητικές τοποθετήσεις και συζητήσεις για όλα τα επίδικα της σημερινής πολιτικής ατζέντας, από τα εθνικά και τη μουσουλμανική μειονότητα, το μεταναστευτικό μέχρι και τη φορολόγηση και την επιχειρηματικότητα. Ως προσωρινή λύση για την ηγεσία πρότεινε την παραμονή (!) του Αλ. Τσίπρα στην προεδρία μέχρι να εκλεγεί ο νέος έχοντας ένα αντιπροεδρείο τεσσάρων ατόμων, προτείνοντας τους Ν. Παππά, Ε. Αχτσιόγλου, Ευ. Τσακαλώτο και Αλ. Χαρίτση. Με την πρόταση Σπίρτζη συντάχθηκαν οι Π. Πολάκης και Κ. Νοτοπούλου, γεγονός που μεγαλώνει τις απορίες, καθώς οι τρεις «προεδρικοί» διαχωρίζουν τη στάση τους από τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους τους στην Κίνηση Μελών.
Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει και τη διαφοροποίηση του Δ. Τεμπονέρα, τρίτου στην εκλογή των μελών της Κ.Ε. και επικεφαλής της πρόσφατης Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ο οποίος «παίζει» και ως υποψήφιος. Ο κ. Τεμπονέρας, που προφανώς θα «είδε πολλά» τον τελευταίο μήνα στον κομματικό μηχανισμό, ανάρτησε μετά την ΠΓ ένα κείμενο-πλατφόρμα στα ΜΚΔ, δείχνοντας ως ένα σημείο και τα αίτια, κατά τη γνώμη του, των δυο πανωλεθριών.
«Οι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη, για να εκφράσουν την πολιτική δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τιμωρώντας τον για την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια» γράφει αρχικά για να κατευθύνει τα βέλη του στη συνέχει στην «αριστερή ταυτότητα» του κόμματος και στην «από πάνω θεώρηση των πραγμάτων» για μια κοινωνία που αλλάζει. «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα συνέδριο απολογισμού, ταυτότητας, θέσεων, πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής. Πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση, να κατατεθούν κείμενα συμβολής, να μιλήσουν δημοκρατικά όλα τα μέλη του κόμματος» καταλήγει, αφού προηγουμένως μιλά για τον Αλέξη Τσίπρα «που δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ουσιαστικά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη». Η πλατφόρμα Τεμπονέρα έχει ενδιαφέρον τόσο για τα κομματικά όργανα όσο και για τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τη μία ο εργατολόγος προέρχεται από την «προεδρική» ΡΕΝΕ και παίζει ως όνομα για υποψήφιος, από την άλλη έχει αποκτήσει λαϊκό έρεισμα και αποτιμάται θετικά η προεκλογική δράση του.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμμετείχε στην Π.Γ., όπως και ο Δ. Τζανακόπουλος, η απουσία του οποίου συνδέεται με το επεισόδιο με τον Π. Ρήγα την Κυριακή των εκλογών. Και αυτές οι απουσίες συσχετίζονται με τις υποψηφιότητες, κατά κάποιους στις παρυφές της Κουμουνδούρου. Κι αυτό γιατί η ομάδα Τζανακόπουλο-Ηλιόπουλου έχει αυτονομηθεί από την ομάδα των Προεδρικών ενώ είναι γνωστό πως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος διατηρεί καλές σχέσεις με τους ηγέτες της Ομπρέλας.
Όλα αυτά, υπό το πρίσμα της καθόδου της κας Αχτσιόγλου αποκτούν ενδιαφέρον, καθώς είναι ούτως ή άλλως διεισδυτική στις τάσεις και χαίρει γενικότερης εκτίμησης «ψηλά και χαμηλά» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν της στήριξης από την Ομπρέλα -αν δεν κατέλθει ο Ευκλείδης-, η πρώην υπουργός Εργασίας «ποντάρει» και στην ομάδα Τζανακόπουλου για να κερδίσει ψήφους. Η ίδια δεν ανοίγει τα χαρτιά της, όμως, με την δυσκινησία που επικρατεί στην Κίνηση Μελών, μπορεί η υποψηφιότητα της να εξελιχθεί σε μονόδροο.