ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Μεγάλωσε και πάλι η απόσταση
Η τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας άλλαξε τα δεδομένα τόσο στην «αριθμητική» του Kοινοβουλίου όσο και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς.
Από τη μια, ο Τάσος Γιαννίτσης πέρασε τελικά τη Λούκα Κατσέλη σε ψήφους, κάτι που ναι μεν έχει ελάχιστη σημασία αλλά από την άλλη αποδυνάμωσε μια τακτική, με οφέλη έστω σε επίπεδο επικοινωνίας, στην οποία είχε επενδύσει η Κουμουνδούρου. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού είχε προβληθεί ως η θεσμική απάντηση στην κομματική πρόταση Μητσοτάκη, είχε συγκεντρώσει για τρεις ψηφοφορίες μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από αυτή της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήταν η μόνη που στηριζόταν από πλέον του ενός κοινοβουλευτικού κόμματος συν τις ψήφους τριών ανεξάρτητων βουλευτών. Στο τέλος, όμως, έμεινε μόνο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Νέα Αριστερά απείχε της διαδικασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή Τασούλα, με αποτέλεσμα να αδυνατίσει η ρητορική Φάμελλου για την ευκαιρία που χάθηκε, δείχνοντας ως υπαίτιο το ΠΑΣΟΚ.
Εκνευρισμός στην Κουμουνδούρου
Στην Κουμουνδούρου υπάρχει εκνευρισμός για τη στάση της Νέας Αριστεράς στην τελική ευθεία της προεδρικής εκλογής. Θεωρούν πως σημειώθηκε ένα «πισωγύρισμα» στην προσέγγιση των δύο κομμάτων, στην προοπτική ενός modus operandi που μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους συνεργασία και προ των εκλογών και κυρίως στα όποια σενάρια μένουν ζωντανά για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου απέναντι στην παντοδυναμία Μητσοτάκη. Ήδη διαβλέπουν το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ναυάγιο η προσπάθεια, θεωρώντας σίγουρο πως κάποιοι στη Νέα Αριστερά δεν θέλουν το λαϊκό μέτωπο απέναντι στον Μητσοτάκη και δείχνουν με το… δάχτυλο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Ομπρέλα.
«Ο ελληνικός λαός δεν έχει τον καημό αν θα είναι δεύτερη η κ. Κατσέλη και τρίτος ο κύριος Γιαννίτσης ή τούμπαλιν», έλεγε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτοντας πως οι πολίτες «θέλουν το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουνε. Στις ανάγκες να δουν δικαιοσύνη και στις ανάγκες της καθημερινότητας. Και εγώ είμαι υπέρ του λαϊκού μετώπου αλλά να συζητήσουν σοβαρά τα κόμματα της Αριστεράς και τα προοδευτικά κόμματα, όχι μόνο να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα», επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Πηγή: Καθημερινή One VOICE