fbpx

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης κρύβει τα πόθεν έσχες συζύγων των πολιτικών

0 113

Αυτό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια του νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες, τονίζοντας ότι “Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, φέρνει λίγο πριν τις εκλογές προς ψήφιση ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες, ώστε να μην υποχρεώνονται οι σύζυγοι πολιτικών να συνδημοσιεύουν τα εισοδήματά τους”.

Με απλά λόγια, αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής της αντιπολίτευσης “δίνει τη δυνατότητα στους πάσης φύσεως «Πάτσηδες» ή σε όσους μπορεί να έχουν λάβει μαύρο χρήμα να παρανομούν μέσω των συζύγων τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν” και σημειώνει “Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει αυτή τη σπουδή, να κρυφτούν τα πόθεν έσχες συζύγων των πολιτικών, δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει ελεγχθεί για αντίστοιχη υπόθεση στο παρελθόν. Ποιους θέλει να καλύψει;”.

“Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, να αποσύρει άμεσα αυτή τη διάταξη. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί να ρίξει το πολιτικό σύστημα της χώρας στο σκοτάδι της αναξιοπιστίας και της αδιαφάνειας για να κρύψει τις παρανομίες τις δικές του και των στελεχών του. Αρκετό κακό έκανε ήδη στους δημοκρατικούς θεσμούς” επισημαίνει.

Το νομοσχέδιο στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή υπερψήφισε η ΝΔ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις ψηφοφορίες και τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν σήμερα.

Να σημειωθεί ότι αναμένονται αλλαγές στο νομοσχέδιο καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έκανε δεκτή την η παρατήρηση της αντιπολίτευσης να συσχετίζονται οι δηλώσεις των συζύγων με αυτές των υπόχρεων για να ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο. Με βάση την διατύπωση που χρησιμοποίησε όμως αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις θα συνεξετάζονται από την Επιτροπή Δηλώσεων Πόθεν Έσχες, σε καμία περίπτωση όμως δεν αναφέρει ότι οι δηλώσεις αυτές θα “συν-δημοσιεύονται”

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες), και σύμφωνα με το Υπουργειο, επιλύονται τα εξής προβλήματα, σε σχέση με την μέχρι τώρα κατάσταση:

-Συστηματοποιείται το υφιστάμενο κατακερματισμένο, αποσπασματικό και εν τέλει δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.). Κι αυτό διότι οι σημερινές σαράντα εννέα (49) περιπτώσεις υπόχρεων εντάσσονται σε δεκατρείς (13) εύληπτες κατηγορίες υπόχρεων, διευκολύνοντας τη σχετική αναζήτηση και οριοθετώντας σαφέστερα την οικεία υποχρέωση.

-Απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την περιττή ταλαιπωρία συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων της δήλωσης (όπως βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών), δεδομένου ότι όλα τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο υπόχρεος να αρκεί απλώς να συναινέσει στην υποβολή της.

-Υποβοηθείται η αύξηση του αριθμού των κατ’ έτος ελεγχόμενων δηλώσεων, μέσω της εισαγωγής ετήσιου ελεγκτικού στόχου από την Επιτροπή Ελέγχου, με τη μορφή ελάχιστου ποσοστού ελεγχόμενων δηλώσεων και κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου (και άλλων στοιχείων) για την επιλογή των δηλώσεων που θα ελεγχθούν στο πλαίσιο επίτευξης του ως άνω στόχου.

-Αποφεύγεται η πολυδιάσπαση του ελεγκτικού έργου, μέσω της αποκλειστικής αρμοδιότητας ενός μόνο οργάνου (συγκεκριμένα, της Επιτροπής Ελέγχου του άρθρου 25 της προτεινόμενης ρύθμισης) και μέσω των οδηγιών και κατευθύνσεων που η Επιτροπή αρμοδίως διατυπώνει, είτε ο έλεγχος διενεργείται από αυτή είτε από τα ειδικά ελεγκτικά όργανα του άρθρου 27 της προτεινόμενης ρύθμισης.

– Ορίζεται η αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων (και των εν διαστάσει) να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες.

Τι λένε τα κόμματα:

-ΝΔ: Ενίσχυση της διαφάνειας
-ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτή πληγή τα πόθεν έσχες
-ΠΑΣΟΚ: Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με επιχειρηματικά συμφέροντα
-ΚΚΕ: Δεσμοί αίματος επιχειρηματικών συμφερόντων με το αστικό κράτος
-Ελληνική Λύση: Έλεγχο στα δάνεια των πολιτικών και πόθεν έσχες για τις ΜΚΟ
-ΜέΡΑ25: Απαιτείται ρήξη με την ολιγαρχία

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More